Na mistrovství České republiky pod hlavičkou Českého střeleckého svazu se opět sešla elita českých handicapovaných sportovců v kategorii SH1. Mezi nimi samozřejmě nechyběli ani dva paralympijští reprezentanti Jakub Kosek a Tomáš Pešek.

Jakub Kosek, dlouholetý držitel titulu ve sportovní pistoli, byl před letošním závodem pod tlakem. Od roku 2016 nepoznal v této disciplíně přemožitele, ale tentokrát si prošel pořádnou zkouškou nervů. „Byl to velký boj, hlavně sám se sebou,“ přiznal po závodě.

První série mu vyšla na výbornou, když nastřílel slibných 50 bodů, ale následné kolo ho trochu zaskočilo. „Byl jsem až moc sebevědomý, a jak to bývá, přehnal jsem to. Ve střelbě to tak někdy je, přílišné tlačení na pilu spíš než úspěch, tak přinese něco takového jako je nula. Jednoznačně to byla chyba, za kterou jsem zaplatil,“ hodnotí zpětně s nadhledem Kosek.

Dalších 5 ran mu přineslo 39 bodů včetně nechtěné nuly, což ho stálo cenné body a výrazně ohrozilo jeho šance na obhajobu titulu. „Pověstná nula mě nepotkala v Paříži, ale vybral jsem si ji tady,“ dodal se špetkou ironie.

Navzdory těžkostem a neuspokojivým sériím se však Kosek dokázal vzchopit a znovu předvést, proč je dlouholetým mistrem. Po dramatickém závěru se mu nakonec podařilo obhájit titul, i když to rozhodně nebylo snadné. „Jsem rád, že to nakonec vyšlo,“ uzavřel se zjevnou úlevou.

V dalším klání, tentokrát ve volné pistoli (P4), Kosek společně s Peškem startovali v mužské kategorii sportovců s a bez handicapu. A v této náročné konkurenci se neztratili. Kosek se s nástřelem 505 bodů umístil na pěkném 11. místě z 35 účastníků, Pešek skončil osmnáctý.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jakub Kosek