Lukostřelci Šárka Pultar Musilová a David Drahonínský vybojovali čtvrtý cenný kov pro českou výpravu, atletka Miroslava Obrová zase při své první účasti na hrách zvládla kvalifikaci oštěpu a zaháže si ve finále. Ze stolních tenistů postoupil jen Jiří Suchánek. Sportovní střelci skončili v kvalifikaci.

Třetí den po sobě šli do vyřazovacích bojů lukostřelci. Za Českou republiku se do turnaje smíšených dvojic pustili Šárka Pultar Musilová a David Drahonínský. Přemožitele poznali až ve střetnutí o zlaté medaile, kde nestačili na precizní výkon čínského páru – 147:143. Z druhého místa měli ale oba radost. „Se Šárkou to bylo perfektní. Stříleli jsme suprově. Jsem strašně rád, jak jsme to zvládli,“ těšilo Drahonínského.

„Hrozně si užívám, když střílíme spolu. David je takové štístko,“ směřovala slova Pultar Musilová k týmovému parťákovi. „Tak to si Šárka do příště bude muset najít někoho, kdo jí přinese víc štěstí, aby nebyla zase stříbrná,“ reagoval pohotově teď už sedminásobný medailista z paralympiád.

Obrová si zahází finále oštěpu. Suchánek jde v turnaji stolního tenisu dál

Druhou kvalifikaci na letošní paralympiádě si zaházela na Stade de France Miroslava Obrová, disk tentokrát vyměnila za oštěp. Ten svým nejdelším hodem zapíchla do vzdálenosti 16,38 metru, což ji stačilo na postup ze třetího místa. „Jsem strašně šťastná, že jsem se dostala do finále. Bude nás tam dvanáct a myslím, že i kdybych byla dvanáctá na světě, tak budu úplně nejšťastnější. Ale udělám maximum, aby to bylo lepší,“ komentovala usměvavá atletka.

Zadařilo se i stolnímu tenistovi Jiřímu Suchánkovi. V osmifinále se střetl s Polákem Jakimczukem. A už od první sady si český zástupce šel pro vítězství. Duel nakonec opanoval 3:0 na sety a může se těšit na další kolo ve vyřazovacích bojích. „Je to ideální vstup do turnaje. Rozhodl druhý set, který jsem otočil ze stavu 7:10 na 13:11,“ popsal Suchánek.

Střelci Pešek s Koskou nepostoupili. Štafetu plavců diskvalifikovali rozhodčí

Do akce se znovu na paralympiádě pustili čeští střelci. V Châteauroux na ně čekala dvě kola kvalifikace ve střelbě pistolí na 25 metrů, první v přesnosti, druhé v rychlosti. Jakub Kosek získal celkem 567 bodů (přesnost 283, rychlost 284) a obsadil dvanáctou příčku. Tomáš Pešek s 558 body (přesnost 286, rychlost 272) skončil osmnáctý. Na postup do finále to ani jednomu z našich reprezentantů bohužel nestačilo.

Plavci Tadeáš Strašík, Jonáš Kesnar, Alexandra Borská a Vendula Dušková se představili ve smíšené štafetě na čtyřikrát sto metrů. Ze závodu ale byli nakonec rozhodčími diskvalifikováni, a to kvůli chybě na předávce. „Jednu nohu jsem dal za startovací list, což mají nehandicapovaní dovolené. My to ale od dubna letošního roku nesmíme. Poučil jsem se do příště,“ vysvětlil důvod Kešnar. Výkon prý ale jinak podali skvělý.

Cesta paralympiádou skončila pro Nacházela i Macurovou

Filip Nacházel se o postup do čtvrtfinále utkal s Borisem Trávníčkem, reprezentantem Slovenska žijícím dlouhodobě v Česku. Se soupeřem sehrál tři vyrovnané sety, v jejich koncovce byl ale vždy šťastnější Trávníček. „Soupeř udělal méně chyb, a to rozhodlo. Já jsem v každém setu udělal dvě až tři laciné chyby, které mi pak v součtu chyběly. Jsem na sebe naštvaný,“ viděl příčinu vypadnutí Nacházel.

Denisa Macurová se při své paralympijské premiéře postavila úřadující šampionce z Tokia, neutrální sportovkyni Eleně Prokofjevaové. Proti velké favoritce dokázala vzdorovat, a dokonce ji obrala o jednu sadu. V součtu ale prohrála 1:3. „Je mi dvacet, takže sbírám zkušenosti. Soupeřka má pomalou hru, takže já jsem musela útočit a být trpělivá. Zápas jsem si užila, atmosféra v hale mě vůbec nerozhodila,“ říkala po porážce mladá rodačka z Opočna.

Výsledkový souhrn dne:

Atletika
hod oštěpem (F56), kvalifikace
1. Hernandezová (Mex.) 17,10 metru, …3. Obrová (ČR) 16,38 metru

Lukostřelba
čtvrtfinále (mix tým W1)
Da Silvaová, Franc (Braz.) – Pultar Musilová, Drahonínský (ČR) 121:144
semifinále (mix tým W1)
Damenová, Tonon (Ita.) – Pultar Musilová, Drahonínský (ČR) 138:146
finále (mix tým W1)
Čchen, Čang (Čína) – Pultar Musilová, Drahonínský (ČR) 147:143        

Plavání
4×100 metrů (smíšená štafeta), rozplavba
1. Nizozemsko 4:28:77, …ČR diskvalifikována (chyba na předávce)

Sportovní střelba
mix 25 metrů pistol SH1 (P3)
1. Kim (Korea) 579, …12. Kosek (ČR) 567, …18. Pešek (ČR) 558

Stolní tenis
osmifinále (MS2)
Suchánek (ČR) – Jakimczuk (Pol.) 3:0
osmifinále (MS2)
Nacházel (ČR) – Trávníček (SR) 0:3
osmifinále (WS11))
Macurová (ČR) – Prokofjevaová (Npa.) 1:3