Všech pět startů ve Vodní kostce proměnila ve zlaté medaile. Třikrát zaplavala nový světový rekord, dvakrát překonala paralympijské maximum. Necelý měsíc před paralympiádou skončila šestnáctá na olympijských hrách. Jihoafričanka Natalie du Toitová bude na Peking vzpomínat v nejlepším.
Čtyřiadvacetiletá plavkyně má shodné křestní jméno jako polská stolní tenistka Natalia Partyková. Spojuje je ale mnohem víc. Obě dokázaly překonat svůj handicap a probojovat se na olympijské hry. Du Toitová skončila při olympijské premiéře závodu v dálkovém plavání na 10 kilometrů šestnáctá, na paralympiádě nenašla přemožitelku. I když její vítězství v posledním závodě na 50 m volným způsobem bylo hodně těsné. Druhá v pořadí Ruska Irina Graždanová dohmátla o pouhých třináct setin sekundy později. „Byla jsem hodně nervózní, protože jsem věděla, že to bude hodně těsné. Svůj poslední start jsem si ale opravdu užila, protože diváci tady v Číně jsou úžasní a hodně mě podporovali,“ ocenila du Toitová domácí diváky.
Suverénních vítězství v časech nových světových rekordů dosáhla jihoafrická reprezentantka v závodech na 100 m motýlek, 400 m volným způsobem a také v polohovém závodě na 200 metrů. Na sto metrech volným způsobem sice světové maximum nepřekonala, přesto dokázala vyhrát o víc než dvě vteřiny v novém paralympijském rekordu. „Je lepší pět medailí mít, než o nich jen přemýšlet. Je to velká úleva a teď můžu konečně relaxovat,“ prohlásila po šestém vrcholném závodě za poslední měsíc. „Dostat se na olympiádu, to byl můj sen od šesti let. Dokázala jsem to tady v Pekingu, zvládla jsem i starty na paralympiádě,“ říkala spokojená plavkyně.
Du Toitová byla nadějnou jihoafrickou plavkyní, která svou mezinárodní sportovní kariéru odstartovala ve 14 letech. V roce 2001 ale přišla nehoda na motorce a lékaři museli du Toitové amputovat nohu pod kolenem. Její zarputilost ale překonala i tento handicap. Pouhý rok po svém zranění dokončila na osmém místě závod na 800 m volným způsobem mezi nepostiženými sportovci na Hrách Commonwealthu v Manchesteru. Teď plánuje účast na druhé olympiádě. „V roce 2012 chci v Londýně skončit v první desítce olympijského závodu na 10 kilometrů a samozřejmě budu připravená obhajovat zlaté medaile na paralympijských hrách,“ slibuje du Toitová.
Daniel Pavlis
Tiskový mluvčí Českého paralympijského týmu pro LPH v Pekingu
0086-13522254731
dan.pavlis@centrum.cz