Oscar Pistorius dokázal získat ve všech svých startech na XII. Paralympijských hrách v Pekingu zlatou medaili. Poté, co vyhrál závody na 100 a
200 metrů, dnes opanoval také běh na 400 metrů. V něm navíc zvítězil ve světovém rekordu. Druhého Jima Boba Bizzella z USA porazil o tři a půl
vteřiny.
„Jsem nadšený, že jsem překonal světový rekord,“ radoval se. V předchozích dvou startech dokázal překonat rekord paralympijský. „Byl jsem pod tlakem. Věděl jsem, že lidé ode mě očekávají pouze zlatou. Jsem rád, že se mi to povedlo,“ dodal spokojeně.
Své předsevzetí, vyhrát ve všech třech disciplínách, tak splnil. „Chci poděkovat Bohu za to, že mi tři zlaté medaile dal. Také jsem vděčný za podporu rodiny, přátel a hlavně skvělého trenéra,“ řekl Pistorius po dnešním posledním závodě.
V budoucnu by jednadvacetiletý běžec Jihoafrické republiky rád startoval na olympijských hrách. „Je to můj sen. Budu na něm pracovat ještě usilovněji. Příští sezóna bude opravdu velká. Pokusím se zajistit si účast na světovém šampionátu v Berlíně,“ poodhalil svoje plány.
Sprinter marně usiloval o start mezi zdravými sportovci už na letošních olympijských hrách. Nejprve mu Mezinárodní atletická federace zakázala s umělými protézami závodit proti nehandicapovaným sportovcům. Po následném odvolání bylosice toto rozhodnutí v květnu zrušeno, Pistorius se však na olympijské hry nedokázal kvalifikovat.
Výsledek:
400 m muži T44:
1. Oscar Pistorius (RSA) 47.49 (WR), 2. Jim Bob Bizzell (USA) 50.98 (WR pro skupinu T44), 3. Ian Jones (GBR) 51.69
Jan Kalenský
Tiskový mluvčí Českého paralympijského týmu pro LPH v
Pekingu
086-13522254624
jan.kalensky@gmail.com