Poslední soutěží XIII. letních paralympijských her, do které zasáhli čeští reprezentanti, byl zápas o bronzové medaile ve stolním tenisu.
Česká dvojice Jaroslav Cieslar, Ivan Karabec ale početnou bronzovou sbírku naší výpravy nerozšířili. V soutěži družstev podlehli Francii 1:3 a stejně jako před čtyřmi lety v Aténách skončili na čtvrtém místě.
Cenného vítězství přitom dosáhl Jaroslav Cieslar hned v prvním setu, když dokázal porazit Gillesa de La Bourdonnaye 12:10. Jenže manžel české hráčky Michaly La Bourdonnaye už žádnou další sadu neztratil.
Srovnat stav dokázal paralympijský vítěz ze Sydney Ivan Karabec, který zdolal francouzskou dvojku Jeremy Rousseaua ve třech setech. Ani to ale stříbrný tým z Atén nezastavilo.
V klíčové čtyřhře rozhodl druhý set, ve kterém česká dvojice vedla 10:6, přesto sadu ztratila. „To nás trošku nalomilo,“ přiznal Karabec. I když další set čeští hráči vyhráli, z konečného vítězství 3:1 se radovali Francouzi. „Bylo jasné, že bude rozhodovat čtyřhra, protože Jarda Cieslar s francouzskou jedničkou prohrál. Po čtyřhře jsem šel hrát se Gillesem já, na to nešlo spoléhat, protože to máme mezi sebou tak padesát na padesát,“ přiznal Ivan Karabec.
Tentokrát byl nevyzpytatelný pingpongový míček na straně de La Bourdonnaye. Bronzový muž individuální soutěže z Barcelony a Atlanty přehrál českobudějovického rodáka 3:0 na sety a rozhodl o bronzových medailích pro Francii. „Dneska byl prostě lepší. Chtěli jsme si neúspěch v individuální soutěži vynahradit v družstvech, ale to dopadlo, jak dopadlo. Pro mě je tahle paralympiáda po sportovní stránce zklamání,“ konstatoval Karabec.
Nejvíc ale litoval včerejší prohry v semifinále se Španěly. „Pro mě jevětší zklamání ten včerejšek, protože jsme měli k vítězství blíž než dneska. Navíc to byla hra o finále, větší motivace. Mohli jsme hrát s Čínou tady před tou diváckou kulisou, bylo by to větší. Včera opravdu chybělo trochu štěstí. Kdyby nám tam spadl balónek, mohlo to vypadat jinak,“ litoval po zápase.Přesto bude profesionální hráč stolního tenisu v české nejvyšší soutěži vzpomínat na Peking v dobrém. „Atmosféra tu byla fantastická. Je vidět, že ping
pong je pro Číňany národním sportem. Byl to velký zážitek. Tohle se mi z paměti nevymaže,“ přiznal český reprezentant, který v Pekingu oslavil osmadvacáté narozeniny.
Daniel Pavlis
Tiskový mluvčí Českého paralympijského týmu pro LPH v Pekingu
0086-13522254731
dan.pavlis@centrum.cz