ČSTPS byl vyloučen z ČPV

PRAHA, 19. 5. 2010 – Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) byl dnes na jednání Výkonného grémia Českého paralympijského výboru (ČPV) v souladu se stanovami vyloučen z národní organizace, která zastřešuje sport handicapovaných v České republice.

Výkonné grémium na svém minulém jednání dne 7. 5. 2010 konstatovalo, že ČSTPS je po dobu více než pěti let v prodlení s placením členských poplatků a vyzvalo zmíněný svaz k úhradě dlužné částky za období let 2005 – 2009 v celkové výši 4.950.000,- Kč. Zástupce ČSTPS na VG ČPV, předseda Jan Nevrkla, odmítl dluh uznat a natož uhradit.

Pokud se ČSTPS považoval za člena ČPV, jak zaznělo na Výkonném grémiu, pak tomuto svazu nic nebránilo v úhradě členských příspěvků. Mohl je uhradit buď přímo Českému paralympijskému výboru, nebo měl možnost členský příspěvek za ten který rok složit do soudní úschovy, čímž by se svého závazku zprostil. Nic z toho se však nestalo a ČSTPS za celé ty roky ani jednou neprojevil zájem o plnění svých členských povinností.

V následném hlasování se naprostá většina přítomných (pět ze šesti) vyslovila pro vyloučení ČSTPS z ČPV (proti byl jen J. Nevrkla) pro neplnění základní členské povinnosti.

V průběhu VG ČPV bylo připomenuto citací z rozsudku Městského soudu v Praze z dubna letošního roku, že nastalá situace je přímým důsledkem neodpovědného a lehkovážného jednání J. Nevrkly, který v listopadu 2004 oznámil, že ČSTPS vystupuje z Českého paralympijského výboru. Tento akt byl nyní soudem shledán jako neplatný právní úkon a podle rozsudku ČSTPS nepřestal být členem ČPV.

Výkonné grémium rovněž konstatovalo, že ostatní svazy sdružené v ČPV nikdy nepodnikly žádné konfrontační kroky, které by směřovaly k rozvratu paralympijského hnutí. Tyto sportovní svazy byly v uplynulých letech bez vlastního zavinění vystaveny komplikacím poškozujícím především jejich členy – cca 16 tisíc handicapovaných sportovců.

Kontakt pro další informace:

PhDr. Pavel Lukeš

tiskový mluvčí ČPV

p.lukes@paralympic.cz

604 281 361