Zástupce ČSTPS nepřišel na mimořádné jednání Výkonného grémia ČPV

V pátek 7. 5. 2010 se v sídle ČSTV na pražském Strahově uskutečnilo mimořádné zasedání Výkonného grémia Českého paralympijského výboru (VG ČPV) svolané bezprostředně poté, co nabyl právní moci rozsudek Městského soudu v Praze z letošního dubna, který určil, že Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) je členem ČPV.

Jednání se zúčastnili zástupci všech členských svazů až na předsedu ČSTPS a statutární orgán tohoto svazu Jana Nevrklu, který se omluvil s tím, že „v tuto chvíli nemá mandát za ČSTPS jednat a zastupovat jej a že za svaz může jednat pouze prostřednictvím právního zástupce“. Právní zástupkyně ČSTPS Hedvika Hartmanová však ještě předtím uvedla, že „v uvedený termín má již delší dobu domluvené jednání, které nemůže přesunout na jiný termín“.

Vhledem k přítomnosti nadpoloviční většiny (chyběl jen zástupce ČSTPS) bylo VG ČPV usnášeníschopné. Konstatovalo, že pokud by byl zástupce ČSTPS přítomen, mohl osvětlit svou představu o fungování v ČVP. Mohl také odpovědět na otázku, zda ČSTPS bude i nadále prosazovat změny v ČPV související zejména s údajným netransparentním rozdělováním financí a s vnitřním uspořádáním ČPV.

To, že v minulosti většina členů ČPV tyto snahy jednomyslně zamítla, vedlo k vystoupení ČSTPS z Českého paralympijského výboru dne 18. 11. 2004 předsedou svazu Janem Nevrklou, což bylo nyní soudem shledáno jako „neplatný právní akt“. Soud ve svém rozsudku rovněž v této souvislosti konstatoval, že „příčinou celého sporu bylo neodpovědné a lehkovážné jednání žalobce“, tedy J. Nevrkly.

VG ČPV na závěr svého mimořádného jednání konstatovalo, že pokud ČSTPS nepřestal být členem ČPV, pak od roku 2005 neplní jednu ze svých základních členských povinností, kterou je placení členských příspěvků, a že ČSTPS v tomto ohledu ani neprojevil snahu. Členové VG následně jednomyslně vyzvali ČSTPS k úhradě dlužných členských příspěvků v letech 2005-2009 v celkové výši 4.950.000,- Kč.

Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) na VG ČPV nově zastupuje místopředseda tohoto svazu Viktor Zapletal.

 

Kontakt pro další informace:

PhDr. Pavel Lukeš

Tiskový mluvčí ČPV

p.lukes@paralympic.cz

604 281 361