Prohlášení Etické komise Českého paralympijského výboru ze dne 26.8.2010

k údajnému porušení stanov ČPV panem Jaroslavem Křečkem

Dne 26. 8. 2010 se v Praze sešla Etická komise Českého paralympijského výboru (EtK), aby projednala podnět zaslaný dne 29. 3. 2010 panem Markem Duškem, předsedou občanského sdružení Centrum handicapovaných lyžařů.

Obsahem podnětu bylo podezření ze závažného porušení stanov ČPV v článku IV. odstavec 1 písmeno a) s tím, že jde o funkcionáře Ing. Jaroslava Křečka, který je předsedou České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) a je členem Výkonného grémia Českého paralympijského výboru (VG ČPV). M. Dušek v podnětu uvedl, že J. Křeček je od roku 1979 veden jako agent StB pod krycím jménem „Voříšek“ a že registrační číslo jeho svazku je 17986. M. Dušek současně požádal o informaci, zda všichni členové VG předložili svým svazům negativní lustrační osvědčení.

EtK se důkladně seznámila s obsahem složek, které jsou na J. Křečka vedeny v Archívu bezpečnostních složek ČR, a pozvala jmenovaného na své jednání, aby k výše uvedenému podal vysvětlení. J. Křeček uvedl, že donedávna nevěděl o tom, že byl evidován jako agent StB a že bude soudní cestou usilovat o vyškrtnutí ze seznamu spolupracovníků StB. Uvedl dále, že ihned poté, co se o této skutečnosti dověděl, požádal až do vyřešení celého případu o pozastavení členství ve VG ČPV, což se stalo na nejbližším možném jednání tohoto orgánu dne 1. 4. 2010. J. Křeček prohlásil na svou čest, že s orgány komunistické tajné policie vědomě nespolupracoval a nikdy nikoho neudal ani na nikoho nedonášel. „Orgány tajných služeb se mnou samy vešly v kontakt a na závěr schůzky mi daly podepsat prohlášení o mlčenlivosti, tedy o tom, že se o právě uskutečněné schůzce ani o jejím obsahu nikdo nedoví. Nikdy jsem nepodepsal žádné prohlášení o spolupráci, proto jsem přesvědčen, že jsem byl evidován jako agent neoprávněně,“ uvedl. „O své dobré jméno a o to, že jsem byl evidován neoprávněně, se budu soudit,“ řekl J. Křeček.

Komise na závěr svého jednání konstatovala, že pokud by k podnětu na J. Křečka měla vydat doporučení pro VG ČPV, bylo by identické s tím, co se již stalo: Doporučila by, aby do doby, než bude nezávislým soudem rozhodnuto o tom, zda byl J. Křeček evidován komunistickou tajnou policií neoprávněně nebo zda s ní vědomě spolupracoval, nebyl zástupcem ČATHS ve VG ČPV. S ohledem na presumpci neviny a na to, že by to nebyl zdaleka první případ, kdy se zjistilo, že StB někoho evidovala neoprávněně a bez jeho vědomí jako agenta, není v současné chvíli ani možné zaujmout jiný postoj, domnívá se EtK, která se hodlá k případu vrátit po rozhodnutí soudu.

Podle názoru členů EtK s ohledem na presumpci neviny k porušení Stanov ČPV nedošlo, protože J. Křeček přestal ve VG svaz zastupovat dříve, než zjistil, že nedisponuje negativním lustračním osvědčením a že na něj StB vedla spis jako na svého agenta. EtK proto také doporučí nejbližšímu VG ČPV, aby – pokud se tak v mezidobí od podání podnětu M. Duška doposud nestalo – prověřilo, zda všechny členské svazy poskytly o svých zástupcích ve VG osvědčení o negativní lustraci a o trestní bezúhonnosti.

Komise se rovněž vyjádřila k osobě předkladatele podnětu, M. Duškovi, jenž je členem Českého svazu tělesně postižených sportovců, který i nadále pokračuje ve sporu s ČPV. Pokud by pan Dušek nejprve podal podnět EtK a až poté zveřejnil své podezření z porušení stanov ČVP, šlo by podle členů EtK o korektní postup. Avšak vzhledem k tomu, že M. Dušek zvolil postup obrácený, je otázkou jeho skutečná motivace jakožto předkladatele podnětu příslušné komisi organizace, jejímž není členem a o jejíchž představitelích se vyjadřuje v rozporu s dobrými mravy.

Komise znění prohlášení schválila třemi hlasy pro, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování.

Komise uložila tajemníkovi P.Lukešovi informovat na nejbližším zasedání VG ČPV o průběhu tohoto jednání EtK a o přijatém prohlášení, které bude zveřejněno na webu ČPV.

 

Usnesení výkonného grémia ČPV ze dne 30.8.2010

Výkonné grémium ČPV se na svém jednání dne 30.8.2010 podrobně zabývalo obsahem jednání Etické komise ČPV ze dne 26.8.2010 a s jeho doporučujícími závěry, uvedenými v Prohlášení se ztotožnilo.

Pro toto usnesení hlasovalo pět členů VG ČPV, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování.