PRAHA, 4. prosince 2011 – Šířením poplašné zprávy mezi českými paralympioniky je podle Českého paralympijského výboru (ČPV) sobotní článek deníku Mladá Fronta Dnes „Paralympiáda v Londýně: český vítěz bez hymny?“, v němž jeho autorka Tereza Strnadová napsala, že „tělesně postižení sportovci sice pojedou na paralympiádu do Londýna, ale nebudou smět soutěžit jako reprezentanti České republiky“.

V článku je citována šéfka školského výboru Parlamentu Anna Putnová (TOP09), která uvedla: „Znamená to, že … sportovci nemohou vystupovat za Českou republiku. To znamená, že například nemůže hrát česká hymna v případě vítězství“, a Juraj Groch z Nadačního fondu Emil, který řekl: „Náš výbor může nominovat sportovce, ale nepojedou za náš stát, takže bez označení, hymny a tak dále. Prostě jako lidé odnikud.“
Oba tyto výše uvedené výroky, jakož i tvrzení autorky článku v jeho úvodu, jsou nepravdivé a ČPV je proto se vší důrazností popírá. Mezinárodní paralympijský výbor informoval Český paralympijský výbor v dopise z 30. září 2011 o „Okamžitém pozastavení účasti ČPV ve vybraných aktivitách IPC“ s tím, že toto opatření se nijak nedotkne českých handicapovaných sportovců. Přesně takto byla tiskovým mluvčím ČPV informována autorka článku, která však místo toho uvedla výrok, který však mluvčí nevyřkl: „Naopak, právo nominovat sportovce nám zůstalo se vším všudy“.
Autorka článku dále zamlčela podstatné informace, které jí byly sděleny tiskovým mluvčím ČPV dne 2. 12. 2001. Zejména to, že dopis IPC obsahuje upozornění na interní předpisy mezinárodní organizace, podle nichž je její „výkonný ředitel oprávněn odvolat pozastavení, jakmile člen napravil svůj postoj a jedná v souladu se svými povinnostmi“.
Tiskový mluvčí zdůraznil autorce článku, že došlo ke splnění všech explicitních výhrad IPC, jmenovitě ke změně stanov ČPV, k potvrzení členství ČSTPS v ČPV a ke zpětvzetí odvolání v probíhajícím soudním sporu. Dále uvedl, že IPC byly poskytnuty k posouzení aktuální stanovy ČPV, zda jsou v souladu s normami této mezinárodní organizace. „Pokud IPC shledá, že nikoliv, ČPV je připraven je následně změnit tak, aby v souladu byly,“ uvedl mluvčí. Součástí podmínek pro Český paralympijský výbor však rozhodně nebylo „finanční vyrovnání“, jak se tvrdí v článku.
Další nepravdivou informací v článku je, že „Paralympijský výbor svaz vyloučil, jeho sportovci se nemohli pět let účastnit soutěží ani paralympiád.“ V souladu s dříve platným stanoviskem Mezinárodního paralympijského výboru byla podpora poskytována jen sportovcům, kteří byli členy sdružených svazů. Pokud někteří sportovci z nějakého důvodu členy sdruženého svazu nebyli, nebylo to dle tehdy platného postoje IPC možné považovat za diskriminaci. O změně postoje IPC v této otázce byl ČPV informován začátkem roku 2011 a v jeho důsledku následně ukončil platnost tzv. Jednotných pravidel reprezentace ČPV a okamžitě začal sportovcům ČSTPS poskytovat servis.
Pravdou není ani to, že ČPV v roce 2004 vyloučil. ČPV pouze vzal na vědomí akt vystoupení učiněný tehdejším předsedou ČSTPS Janem Nevrklou, který, jak po několika letech shledaly české soudy, tím překročil své pravomoci a učinil neplatný právní úkon. Podle rozsudku odvolacího soudu v Praze ze dne 13. dubna 2010 je příčinou celého sporu neodpovědné a lehkovážné jednání bývalého předsedy ČSTPS Jana Nevrkly.
Také není pravdou, že by Ústavní soud rozhodl, že vyloučení bylo protiprávní. Ústavní soud ve svém nálezu ze dne 23. dubna 2009 zrušil rozsudek dovolacího soudu. Pravdivá není také věta, že „Výkonné grémium paralympijského výboru se po verdiktu Ústavního soudu ve spěchu sešlo a Svaz tělesně postižených sportovců fakticky vyloučilo znovu“. Nález Ústavního soudu byl právní kanceláři ČPV doručen dne 5. května 2009 a k vyloučení ČSTPS pro neplnění členských povinností došlo až na jednání VG ČPV dne 19. 5. 2010, tedy s odstupem více než jednoho roku.
Kromě zveřejnění celé řady nepravdivých informací a šíření poplašné zprávy mezi českými paralympioniky autorka článku v deníku MFD svým textem podala jednoznačný důkaz o své míře znalostí o sportu handicapovaných. Mezinárodní paralympijský výbor totiž označila za „pořadatele her tělesně postižených sportovců“ a v souvislosti s paralympiádou v Londýně psala o účasti tělesně postižených sportovců. Na londýnskou letní paralympiádu se však chystají též spastici, zrakově postižení a členy IPC jsou rovněž sportovci s intelektuálním znevýhodněním.
ČPV má za to, že pokud by autorka článku byla při jeho přípravě vedena snahou o korektní a objektivní přístup, mohla si informace poskytnuté od všech zdrojů ověřit přímo u vedení IPC v Bonnu, kde by jí nepochybně bylo sděleno, zda České republice skutečně hrozí ostuda, zda čeští sportovci opravdu nebudou smět soutěžit jako reprezentanti ČR a zda již ČPV informoval IPC o situaci, pokud jde splnění jeho požadavků.
Kontakt pro další informace:
PhDr. Pavel Lukeš, tiskový mluvčí ČPV
Mobil: 604 281 361