Ve středu 30. listopadu se budově krajského úřadu plzeňského kraje uskutečnila vůbec první tisková konference Paralympijského týmu plzeňského kraje, na které zástupce médií přivítal Roman Suda, předseda České federace Spastic Handicap, o.s.,  a předseda TJ Halma Zbůch, společně s Jiřím Stručkem, náměstkem hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu. Přítomné byly i dvě sportovkyně z plzeňského kraje, Anna Kulíšková a Štěpánka Klesinerová.

 

Hlavním bodem programu bylo oznámení samotného vzniku tohoto projektu a popis jeho fungování, čehož se hned v úvodu ujal Roman Suda. „Pro handicapované sportovce, kteří fungují v různých klubech, jsou zde sice různé granty, ze kterých je možné čerpat prostředky na jednorázové akce, ale chyběla nám jakási podpora soustavné činnosti, což nám právě krajský paralympijský tým bude umožňovat.“ Že se v tomto případě jedná o dobře naplánovaný projekt, objasnil náměstek hejtmana, pan Jiří Struček. „S Romanem Sudou jsme v kontaktu již od roku 2009, domluvili jsme se na určitém programu, který se budeme snažit naplňovat. Nejtěžší je vždy první krok, ale ten se nám povedlo uskutečnit. Vzali jsme si příklad i z toho, jak podobné týmy fungují jinde.“
Oba pánové společně doufají, že finanční podpora handicapovaným sportovcům pomůže zajistit odpovídající podmínky pro přípravu a umožní trenérům věnovat víc svého času znevýhodněným sportovcům. „Potřebujeme trenéry, doprovody, organizátory sportovních akcí, prostě lidi, kteří se sportovcům věnují. I když dostávají jen minimální odměny, bylo pro nás těžké prostředky na jejich zajištění sehnat, to by teď mělo být lepší,“ upřesnil Roman Suda, na co budou finance využívány.
Anna Kulíšková, medailistka z poslední zimní paralympiády označila projekt jako velice prospěšný. „Chtěla bych nejen za sebe, ale i za všechny handicapované sportovce v plzeňském kraji poděkovat panu Stručkovi a Romanu Sudovi, že se jim podařilo jejich plán realizovat. Já sama díky tomu mohu při přípravě využívat třeba kondičního trenéra, takže máme poprvé v životě pořádný tréninkový plán,“ popsala přínosy projektu mladá lyžařka.