PRAHA, 8. ledna 2012 – Za pokračování v šíření poplašné zprávy a za další pokračování ve spekulacích o účasti českých paralympioniků v Londýně považuje Český paralympijský výbor (ČPV) dva články Terezy Strnadové, které byly v sobotu 7. 1. 2012 zveřejněny v tišteném deníku MD Dnes a o den později na webu iDnes.cz. Autorka v nich nezohlednila prokazatelná fakta ani neuvedla na pravou míru nic z toho, co ve svých prosincových textech napsala nepřesně a nepravdivě.

Významná česká média (např. ČTK a ČT) přitom informovala o pozastavení členství ČPV v Mezinárodním paralympijském výboru (IPC) už začátkem října 2011, tedy bezprostředně poté, co o tomto kroku byl český výbor informován dopisem od mezinárodní autority. Totožné informace obdržela i redakce deníku MF Dnes v prosinci 2011, konkrétně, že:

ČPV splnil všechny explicitní důvody vedoucí k pozastavení členství v IPC stanovené výše zmíněným dopisem:

1/ Došlo ke změně stanov ČPV, protože rozsudkem Městského soudu v Praze z roku 2010 došlo k retroaktivitě a že bylo nutné změnit stanovy ČPV tak, aby odpovídaly rozsudku tohoto soudu. Stanovy např. nepočítaly s tím, že by členem výboru mohl být více než jeden sportovní svaz reprezentující konkrétní handicap.

2/ Po změně stanov, která byla nezbytná z právních důvodů, potvrdilo Výkonné grémium (nejvyšší orgán ČPV) dne 7. 10. 2011 členství Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) v ČPV.

3/ ČPV poskytl IPC k posouzení nové a předchozí stanovy s tím, že je připraven uvést tyto stanovy do souladu s připomínkami IPC, pokud je tato mezinárodní autorita bude mít.

4/ Bylo podáno zpětvzetí odvolání v probíhajícím soudním sporu s ČSTPS, v němž byl ČPV stranou žalovanou.

5/ ČPV vyzval oba svazy tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS a ČSTPS) ke vzájemné integraci.

ČPV má za to, že výhrady IPC k dodržování standardů a principů se vážou k minulosti, kdy probíhal soudní spor s ČSTPS a kdy bylo k tomuto svazu přistupováno jako k nesdruženému svazu a kdy se na jeho sportovce se vztahovala tzv. jednotná pravidla reprezentace, konzultovaná a následně schválená exekutivou IPC. V současné době ČPV nemůže nic víc udělat, neboť již více než měsíc čeká jak na vyjádření IPC, tak na to, až nabude právní moci rozhodnutí soudu o zpětvzetí odvolání.

Poslední relevantní informací ohledně obnovení svého plného členství, kterou ČPV od IPC obdržel, je to, že „výkonný ředitel IPC je oprávněn odvolat pozastavení, jakmile člen napravil svůj postoj a jedná v souladu se svými povinnostmi“.

O splnění všech explicitně vyjmenovaných podmínek, jakož i o možnosti odvolání pozastavení členství byla redaktorka Strnadová informována již začátkem prosince 2011. Vydavateli MF Dnes proto byla v těchto dnech v souvislosti s prosincovými články této autorky adresována oficiální žádost o odpověď.

Kontakt pro další informace:

PhDr. Pavel Lukeš, tiskový mluvčí ČPV

Email: p.lukes@paralympic.cz

Mobil: 604 281 361