Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) dnes zveřejnil formou tiskové zprávy prohlášení paralympijských reprezentantů Kateřiny Liškové a Vojtěcha Fraňka. Toto prohlášení je účelově poskládáno z nepravdivých a zavádějících informací a tvrzení, a proto Český paralympijský výbor (ČPV) považuje za nutné uvést je na pravou míru.

Z prohlášení obou plavců, které dlouhodobě trénuje bývalý předseda ČSTPS Jan Nevrkla, jenž byl českými soudy shledán viníkem letitého sporu v českém paralympijském hnutí, je zřejmé, že nebylo sepsáno sportovci, ale funkcionáři zmíněného svazu, a dost možná přímo samotným J. Nevrklou.

„Co odstavec prohlášení obou plaveckých reprezentantů, to nepravdivé tvrzení. ČPV jim neznemožnil účast na paralympiádě v Pekingu ani na MS v roce 2010,“ uvádí v reakci výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová a pokračuje: „Pravdou není ani to, že by ČPV odmítl přidělit ČSTPS finanční prostředky. Bylo to přesně naopak a nyní je už jasné, proč ČSTPS opakovaně odmítal nabízené finanční prostředky – aby mohl používat smyšlený argument o tzv. „pokračujícím nefinancování sportovců“.

Údajné nefinancování ČSTPS podle A. Erlebachové v praxi znamená, že pro reprezentaci každého sportovního svazu byly letos vyčleněny prostředky v dostatečné výši v příslušných programech a další finance pro ČSTPS jsou poskytovány přímo z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Argumentace tím, že ČPV nezveřejnil nominační kritéria, je rovněž účelová a zavádějící. „Nominačními kritérii jsou především splněné limity dané IPC,“ poznamenává výkonná předsedkyně.„Nominační kritéria ČPV jsou komukoliv veřejně přístupná na našich webových stránkách www.paralympic.cz, tedy ani v tom oba sportovci neříkají pravdu,“ doplňuje.

„Přístup ke sportovcům s různým postižením a jejich trénink je specifický svaz od svazu, takže příprava a výběr závodů je plně v kompetenci svazů,“ vysvětluje Erlebachová, proč ČPV nikdy neorganizoval společná soustředění a proč ani nevyhlašuje povinné závody.

A. Erlebachová se rovněž vyjádřila k výběru sportovců, kteří budou ČR reprezentovat v Londýně: „Před 14 dny jsme naplánovali schůzku zástupců svazů, jejichž sportovci mají splněné limity vyhlášené IPC v tom kterém sportu. Právě na této schůzce se bude podle dosažených výkonů jednat o tom, kteří plavci nakonec pojedou na paralympiádu.“

Podle výkonné předsedkyně je naprosto nepochopitelné a v rozporu se zájmy sportovců, že ČSTPS před nedávnem bez dalšího pouze oznámil, že stahuje plavce Liškovou a Fraňka z tzv. long-listu, tedy z širšího seznamu pro vyřizování akreditací do Londýna.

„Lituji toho, co se v minulosti v ČPV stalo a již několikrát jsem požádala místopředsedkyni ČSTPS paní Radku Kučírkovou, aby sportovcům svého svazu vyřídila mou omluvu. Podle textu dnes zveřejněného prohlášení tak zřejmě ještě nestačila učinit,“ komentovala Erlebachová obsah dokumentu napsaného údajně plaveckými reprezentanty.