AKTUALIZOVÁNO – Tricyklista David Vondráček získal v silničním závodu T1-2 na okruhu v Brands Hatch jedenáctý cenný kov pro Českou republiku! Vondráček ve finiši udržel za zády Gerharda Viljoena a dojel si pro bronzovou medaili!

Čtvrtý bronz pro, celkově jedenáctý cenný kov, pro české barvy vybojoval David Vondráček. Český tricyklista uspěl v silničním závodě na 24 kilometrů na automobilovém závodišti v Brands Hatch, odkud už čeští sportovci odvezli tři medaile.

Vondráček neměl nejlepší start do závodu, ale držel při průjezdu prvním i druhým měřeným mezičasem na pátém místě. „Po prvním kole se tam vytvořila trošku mezera, pak ale odstoupil německý závodník a to bylo pro Davida dobré,“ komentoval průběh závodu trenér Luboš Jirka. V posledním kole se Vondráček dokázal dostat na třetí pozici a tu udržel před dotírajícím Viljoenem až do cílové rovinky, čímž pro sebe získal bronzovou medaili!

„Je to super, moje první paralympiáda, jsem úplně nadšený,“ neskrýval radost sám Vondráček. „Pro mě se závod lámal až ke konci, kdy jsme jeli s Jihoafričanem spurt, kde jsem naštěstí vyhrál,“ popisoval závěr závodu, ve kterém pro sebe získal první medaili z paralympijských her, v Pekingu totiž ještě nestartoval.

Podle Luboše Jirky se o žádné překvapení nejednalo. „David poslední čtyři roky bere z velkých akcí většinou bronz nebo stříbro, takže jsme to trochu očekávali. Samozřejmě jsme ohromně spokojeni, je to paráda!“ I Vondráčkův trenér potvrdil, že okruh v Brands Hatch rozhodně nepatří mezi jednoduché. „Je tam hodně stoupání a klesání, není to typ tratě, který by Davidovi vyhovoval. Obecně závodníkům z této třídy, kteří mají problémy s koordinací, nevyhovují ty nakloněné roviny,“ popisoval specifika závodního okruhu Jirka.

Ve stejném závodě startovala i Lenka Kadetová, která v širokém startovním poli skončila jedenáctá, když také dokázala v posledním kole o jednu pozici vylepšit své průběžné umístění. Pro české barvy se tak jednalo o další povedený den na závodním okruhu Brands Hatch.