Poslední den letní paralympiády v Londýně, ve kterém ještě bojovali čeští sportovci, je za námi. K velké radosti přinesl jedenáctý cenný kov, který na náročném okruhu v Brands Hatch vybojoval tricyklista David Vondráček.

Atletika

Na olympijském stadionu v sobotu čeští reprezentanti házeli oštěpem. Dopoledne Eva Berná a Daniela Vrátilová, večer Rostislav Pohlmann.

Dvě české atletky nastoupily k finále už v sobotu dopoledne, promluvit do bojů o medaile se jim ale nepodařilo. Svými výkony nakonec Daniela Vrátilová obsadila šesté místo, Eva Berná, bronzová z vrhu koulí, skončila sedmá.

Ani Rostislav Pohlmann, který se z medaile radoval v hodu diskem, do finálové osmičky nepostoupil. Dlouho se sice držel mezi nejlepšími, postupně se ale startovní listinou propadl až na 10. místo a svůj pokus, kterým hodil 36,53 metrů (811 bodů), už nevylepšil.

Cyklistika

Čtvrtý bronz, celkově jedenáctý cenný kov, pro české barvy vybojoval David Vondráček. Český tricyklista uspěl v silničním závodě na 24 kilometrů na automobilovém závodišti v Brands Hatch, odkud už čeští sportovci odvezli tři medaile.

Vondráček neměl nejlepší start do závodu, ale držel při průjezdu prvním i druhým měřeným mezičasem na pátém místě. „Po prvním kole se tam vytvořila trošku mezera, pak ale odstoupil německý závodník a to bylo pro Davida dobré,“ komentoval průběh závodu trenér Luboš Jirka. V posledním kole se Vondráček dokázal dostat na třetí pozici a tu udržel před dotírajícím Viljoenem až do cílové rovinky, čímž pro sebe získal bronzovou medaili!

„Je to super, moje první paralympiáda, jsem úplně nadšený,“ neskrýval radost sám Vondráček. „Pro mě se závod lámal až ke konci, kdy jsme jeli s Jihoafričanem spurt, kde jsem naštěstí vyhrál,“ popisoval závěr závodu, ve kterém pro sebe získal první medaili z paralympijských her, v Pekingu totiž ještě nestartoval.

Ve stejném závodě startovala i Lenka Kadetová, která v širokém startovním poli skončila jedenáctá, když také dokázala v posledním kole o jednu pozici vylepšit své průběžné umístění. Pro české barvy se tak jednalo o další povedený den na závodním okruhu Brands Hatch.

Plavání

Do dopolední rozplavby ze zdravotních důvodů bohužel nenastoupil bronzový medailista Jan Povýšil, a tak mezi muži hájil české barvy Arnošt Petráček. Závod volným stylem na 200 metrů však měl jiné favority a tak se finále odehrálo bez české účasti.

Své závěrečné vystoupení na paralympiádě za sebou mají i dvě české plavkyně se zrakovým postiženým, jedny z nejmladších členek české výpravy, Lenka Zahradníková a Nicole Fryčová. V Aquatics centre se jim podařilo vypořádat se s atmosférou a vylepšit řadu osobních rekordů.

Při svém posledním startu na trati 100m volným stylem byly obě plavkyně nejblíže k postupu do finále. Lenka Zahradníková totiž byla devátá a Nicole Fryčová desátá.

Obě české reprezentantky si pochvalovaly atmosféru, kterou diváci v Aquatics centre každý den vytvářejí. Kdo by si myslel, že na mladé holky před mnohatisícovým davem padne nervozita, ten by se nemohl mýlit více. „Rozhodně motivuje, když přijdete na bazén a slyšíte křik plných tribun, to je něco neskutečnýho, běhá z toho mráz po zádech. Pro nás to je určitě velké povzbuzení,“ vyvrátila Lenka Zahradníková veškeré pochybnosti o tom, zda při závodech hrála roli tréma.