Velké naděje na medaile si ve čtvrtek dělali čeští fanoušci. Hlavně po tom, co Arnošt Petráček v dopolední rozplavbě na 50m znak zaplaval nejrychlejší čas a vytvořil nový rekord. Finále už ale tak úspěšné nebylo – Jan Povýšil skončil sice opět čtvrtý, ale Petráček se propadl na pátou pozici.

Petráčkovi by přitom zopakování dopoledního výsledku stačilo nejen na medaili, ale rovnou na tu nejcennější. Jenže čas z finále byl o více než čtyři vteřiny horší. „Nějak mi vytuhly nohy, v těch posledních patnácti metrech to šlo do háje. Prvních 25 metrů jsem se držel, ale pak už to nešlo,“ popsal Petráček to, co mohli vidět i diváci. Po polovině bazénu se totiž držel na čele, pak ale začal ztrácet.

„Nevím, čím to je, byl jsem stejně jako ráno naladěný na závod, odpočinul jsem si. Hodně mě překvapilo, že na padesátce mám o čtyři vteřiny horší čas,“ marně hledal vysvětlení. V tu chvíli do mixzóny přijel Jan Povýšil. „Ty si zase čuměl, kam si neměl, co,“ míří na Petráčka otázku, která možná vysvětluje jeho zaváhání.

To Jan Povýšil byl se svým druhým čtvrtým místem spokojen. „Ta bronzová tam možná mohla bejt, ale to by byl velkej zázrak. Možná, kdybych byl úplně zdravý, tak by to šlo, ale v tomhle stavu jsem spokojen s tím čtvrtým.“ Závod nakonec vyhrál mexický plavec, který byl v rozplavbách až pátý. „. To je ta zkušenost, už byl asi na třech paralympiádách. On nemusí ráno nikam spěchat, už to ví. Na to občas zapomínáme, že to nemusíme ráno tak napálit,“ poukázal Povýšil na to, že se oba naši plavci ještě mají co učit.