Včera, 9. října, se v nádherných prostorách Valdštejnského paláce v Praze uskutečnilo setkání celého paralympijského týmu s předsedou horní komory našeho parlamentu panem Milanem Štěchem.

„Děkuji všem sportovcům, že skromně, neokázale, ale špičkově reprezentují a propagují Českou republiku. Jsem si vědom, že sport potřebuje nejen fyzické odříkání, ale také podporu ze strany státu,“ řekl mimo jiné ve svém projevu předseda senátu Milan Štěch. Podle něho není zisk jedenácti medailí na letošní paralympiádě v Londýně žádným neúspěchem, ale naopak velkým úspěchem v porovnání s velikostí republiky. Ocenil také, že paralympionici dávají dobrý příklad mládeži, když dokazují, že volný čas lze trávit i jinak než u počítače.

Poté vystoupil také předseda Českého paralympijského výboru pan Vojtěch Volejník. Předsedovi senátu poděkoval za milé pozvání, kterého si všichni velice váží. „Jedenáct medailí dokazuje, že obhajoba je těžká. Doufám, že vláda České republiky bude i nadále podporovat sport handicapovaných,“ uvedl Vojtěch Volejník.

Po předsedovi Českého paralympijského výboru měla slovo i jeho výkonná předsedkyně paní Alena Erlebachová. Ve svém projevu poděkovala nejen senátu, ale i všem, kteří se na přípravě sportovců podílejí – trenérům, organizátorům, rodinám sportovců. „Děkuji za podporu vlastně i všem občanům České republiky, daňovým poplatníkům, protože příspěvek státu tvoří velkou část našeho rozpočtu,“ vyjádřila své díky Alena Erlebachová. Zároveň vystihla i další myšlenku paralympismu, když řekla: „Je třeba si uvědomit, že stále platí: není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Ti, kteří překonali obtíže
a začali sportovat, už totiž vyhráli.“

Roman Suda, vedoucí výpravy do Londýna, vyjádřil své potěšení nad tím, že při tomto setkání si všichni připomněli týmovou atmosféru Londýna.

Jan Povýšil promluvil jako zástupce sportovců. „ Že mám dnes mluvit, jsem se dozvěděl včera večer. Takže nemám připravenou žádnou řeč. Tak děkuji všem. Rodičům, partnerům, trenérům. A také vládě, že nám nesebrala tolik peněz, kolik mohla,“ odlehčil atmosféru Povýšil.

Setkání v horní komoře parlamentu se zúčastnily i legendy českého sportu. Mezi jinými i paní Dana Zátopková. „Děkuji za vaše úsilí, abyste vyrovnali naše naděje na mezinárodním fóru. Všichni děláme na jedné věci. Aby naše malá země byla vidět,“ řekla olympijská vítězka v hodu oštěpem z roku 1952 v Helsinkách.

Pozváni byli nejen medailisté, ale všichni sportovci, kteří se paralympiády v Londýně zúčastnili. Medailisty pak pan Milan Štěch ocenil pamětním listem a dárkem.

Závěrečným bodem v programu byla recepce, kde mohli sportovci neformálně hovořit s předsedou senátu, dalšími senátory i sportovními legendami.