Sledge hokejisté Morten Värnes z Norska a Graeme Murray z Kanady obdrželi společně s americkou běžkyní na lyžích Oksanou Mastersovou od Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Bloggerskou cenu za svoje videoblogy zveřejněné v průběhu paralympijských her v Soči. Za celým nápadem videoblogů stojí Samsung, partner Her.

Třicítka sportovců napříč všemi pěti sporty, v nich se v Soči soupeřilo, nabídla fanouškům přes stovku exkluzivních videoblogů ze zákulisí paralympiády jako součást kampaně hlavního partnera IPC, Samsungu, s názvem Sport Doesn´t Care. Ta poukazuje na to, že každý z nás má v životě někdy problémy, a že sport může pomoci je překonat.

Videoblogy vidělo více než 50 000 fanoušků, a za zmínku určitě stojí, že „sportující bloggeři“ dosáhli v Soči na 29 medailí, včetně 10 zlatých.

Blog Oksany Mastersové přibližuje biatlonové tréninky a bydlení běžců na lyžích a vyhrál kategorii Nejsledovanější videoblog, který vidělo přes 3000 lidí – a toto číslo stále roste. Podívat se na něj můžete na http://www.youtube.com/watch?v=zO46baa7GUA.

„Myslím, že je hodně důležité ukázat divákům i to, co je v zákulisí, protože tak nás neznají,“ pochvaluje si Mastersová.

Nejkreativnější videoblog stvořil Morten Värnes, který předpovídal výsledky sledge hokejových zápasů s použitím slavným filmových „hlášek“. Najedete ho na http://www.youtube.com/watch?v=RT1cyY604ZM.

„Chtěli jsme si s tím vyhrát, najít ty nejlepší citace a spojit je s otázkami. Bylo to hodně zábavné a taky příležitost, jak představit sebe a sledge hokej,“ těší Värnese.

Murray ve svém videoblogu děkoval celé své rodině a přátelům za podporu poté, co Kanada prohrála v semifinále turnaje s USA, a dostane cenu za to, že nejlépe odráží motto Sport Doesn´t Care. Jeho blog zobrazuje slova napsaná na papíře pro jeho neslyšící přítelkyni, a ukazuje, jak obrovskou podporu z domova Murray má i jak těžké je překousnout porážku, ale také zachovat klid a nevzdávat se naděje – http://www.youtube.com/watch?v=_usUOy6qEsg.

„Užil jsem si s tímhle projektem Samsungu hodně zábavy, taky jsem se ale leccos dozvěděl o Hrách a myslím, že to byl dobrý způsob, jak zapojit rodinu a přátele tak, jak to předtím nebylo možné. Umožňuje jim to i podívat se třeba do paralympijské vesnice, kam jinak nemůžou,“ říká Murray.

„Tenhle bloggerský projekt pomohl Soči 2014 získat větší mediální pozornost, než tomu bylo u kterýchkoli předchozích Her. Paralympijští fanoušci, kteří se nedostali do Soči, se mohli cítit, jakoby stáli přímo vedle sportovců – díky videoblogům. A mohli také vidět jejich život mimo závody,“ pochvaluje si prezident IPC sir Philip Craven.

Tereza Jelínková