Prezidentovi Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) siru Philipu Cravenovi a generálnímu řediteli IPC Xavieru Gonzalezovi se dostalo ocenění z rukou nejvyššího představitele ruské federace, prezidenta Vladimira Putina, který zmíněným dvěma zástupcům udělil v Kremlu Řád cti, respektive Řád přátelství.

Craven a Gonzalez dostali řády společně se čtyřicítkou sportovců a trenérů, kteří obdrželi státní vyznamenání za úspěšnou přípravu a vystoupení na zimních paralympijských hrách v Soči. Je to v historii poprvé, co se lídrům IPC dostalo tak vysokého ocenění od ruské vlády.

Řád cti, který obdržel sir Philip Craven, vyzdvihuje jeho úspěchy ve vedoucích, ekonomických, kulturních, veřejných, sportovních nebo charitativních aktivitách. Má podobu modré hedvábné stuhy s bílým pruhem. Stejný řád dostal i předseda koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Jean-Claude Killy.

„Byl to krásný ceremoniál. Vladimir Putin od začátku zastával názor, že olympijské a paralympijské hry se v Rusku uskuteční na stejné úrovni, a to se také stalo – i co se týče tohohle ocenění, které jsme společně s Jean-Claudem Killym dostali zároveň. Znamená to, že paralympijský sport se v Rusku mohl představit na vysoké úrovni a je chápán jako rovnocenný s tím olympijským,“ těší sira Cravena.

Xavier Gonzalez obdržel Řád přátelství, který je udělován těm, jež mají zvláštní zásluhu na posílení spolupráce, míru a přátelství mezi národy, za podíl na sbližování kultur a podpoře velkých projektů v Rusku. Řád je vyroben z pozlaceného stříbra a glazury.

„Hry v Soči pokořily rekordy jednak co se týče výkonu sportovců, mediálního pokrytí a prodeje lístků, ale nic z toho by nebylo možné bez podpory ruské veřejnosti a těch, kteří byli úzce zapojeni do organizace paralympiády v průběhu posledních sedmi let,“ říká Gonzalez.

Prezident Putin už dříve udělil státní vyznamenání všem ruským paralympionikům, kteří vybojovali pro svou vlast v Soči medaili. Rusko jednoznačně ovládlo celkové pořadí národů, když získalo celkem 80 medailí, včetně 30 zlatých.

Tereza Jelínková

Foto: Ruský paralympijský výbor