Až v posledním závodě alpských lyžařů dokázal francouzský sjezdař Vincent Gauthier-Manuel vybojovat nejcennější medaili, a sice v obřím slalomu v kategorii stojících mužů. Ve stejné disciplíně byl přitom před čtyřmi lety ve Vancouveru bronzový. V dramatickém souboji odrazil francouzský lyžař nápor domácího Alexeje Bugajeva a v součtu dvou kol zaznamenal nejlepší výkon ze všech.

„Skoro jsem na trati upadl, ale někdy prostě musíte jet na hraně, abyste vyhráli. Trať jsem si dobře nastudoval při slalomu, ale v něm jsem si možná v prvním kole až moc věřil. Dneska jsem už věděl, že pokud chci zlato, musím dát všechno, co umím, do obou kol,“ oddechl si vítěz.

Po prvním kole Francouz vedl před Rakušanem Markusem Salcherem, třetí byl Alexej Bugajev. Mladý Rus nakonec dokázal rakouského sjezdaře přeskočit a odsunout ho na třetí místo, na Manuel-Gauthiera mu ale výkon ze druhého kola nestačil, i když měl asi největší motivaci ze všech.

„Věděl jsem, že se musím zlepšit, abych na něj měl. Hodně jsem trénoval a to se teď v Soči zúročilo. Co je nejdůležitější, vyhrál jsem medaili. Doufám, že to hodně lidí přivede k para-sjezdování, že jsem třeba dokázal inspirovat mladé lidi,“ přál si Francouz.

Jeden z největších talentů nastupující generace, Kanaďan Mac Marcoux, také vybojoval zlatou medaili až v posledním možném závodě. Společně s trasérem Robinem Femym překonali v kategorii zrakově postižených mužů slovenského závodníka Jakuba Kraka o 35 setin vteřiny. Marcoux získal už v předchozím programu Her bronz ve sjezdu a super-G, superkombinaci nedokončil.

„V tuhle chvíli ani nejsem schopen přemýšlet, jsem tak rozrušený! Už jsme ani nečekali, že by to mohlo přijít. Je to úžasná zkušenost! Oslavím to se svými rodiči,“ plánoval kanadský hrdina, který oproti normálu nezávodil se svým bratrem jako trasérem – ten si totiž poranil záda těsně před paralympiádou a Marcoux si musel rychle sehnat náhradu.

„Společně s Robinem jsme trénovali před Soči jen dva týdny, ale všechen ten čas jsme trávili spolu, poznávali jsme jeden druhého a učili se věřit si. I když se mnou brácha nemohl jet, často jsme se vídali. Každý den tady přišel za mnou do vesnice a dělali jsme to, co vždycky,“ popisoval Marcoux.

Krako, který vybojoval zlato v super-G, je tentokrát stříbrný, bronz získal Rus Valerij Redkozubov, který ze třetí pozice odsunul ve druhém kole Španěla Santacanu.

„Splnil se mi sen. Je to tak… surreální. Před startem jsem byl strašně nervózní, ale snažil jsem se uklidnit a na všechno zapomenout. Poslouchat hudbu, protože když moc přemýšlíte, může vás to pořádně rozhodit. Tohle je nejlepší okamžik mého života, nedokážu ani popsat, jak úžasné to je!“ jen těžko nacházel slova mladý Kanaďan.

Program alpského lyžování uzavřel závod kategorie sedících mužů, který vyhrál Švýcar Christoph Kunz. Stříbrnou medaili má Novozélanďan Peters Corey, bronz si odváží Rakušan Roman Rabl.

Tereza Jelínková