Při slavnostním zahájení paralympijských her v Soči jste ho určitě nemohli přehlédnout. Jednak kvůli holé hlavě, ale o to zarostlejší tváři, hlavně ale proto, že byl jediným členem paralympijské „výpravy“ z Řecka. Alpský lyžař Efthymios Kalaras se v Soči zapsal do historie své země, když jako první závodil na letních i zimních Hrách.

Od závodů na stadionech po wrestling, ve starověku i v moderní době, Řecko dokázalo vykouzlit hodně skvělých olympijských i paralympijských výkonů v mnoha sportech. Lyžování nicméně mezi sporty typické pro tuto zemi nepatří.

I to je možná důvod, proč si Efthymios Kalaras, sjezdař z kategorie sedících mužů, vysloužil po svém průjezdu cílem v obřím slalomu takový aplaus od publika ve středisku Rosa Khutor. Ohromující potlesk nepatřil ani tak výkonu, který Řek předvedl (zajel nejhorší čas), jako spíš tomu, že dokázal do cíle vůbec dojet.

I když byl jeho výsledný čas o více než půlminutu pomalejší než ten, díky kterému obří slalom vyhrál Švýcar Christoph Kunz, pro Kalarase byl tento závod ohromným úspěchem. S alpským lyžováním začínal totiž tenhle stříbrný medailista v hodu diskem z Athén teprve před třemi lety a na mezinárodní scéně závodí pouhý rok.

„Jsem velmi šťastný, že tu mohu být a prostě jen reprezentovat svou zemi. I když nepatřím mezi špičkové lyžaře, tohle je pro mě a Řecko dobrá vizitka,“ jásal v Soči sedmatřicetiletý sympaťák.

Řecká historie

Kalaras byl v Soči jediným řeckým reprezentantem a také prvním řeckým sportovcem, který soutěžil na letních i zimních paralympijských hrách. Měl proto možnost nést vlajku na slavnostním zahajovacím ceremoniálu na stadioně Fišt – a označil to za nejlepší okamžik svého života.

„Je to pro mě skvělá reklama. Jsem velmi hrdý.“

Ke svému handicapu přišel sportovní „obojživelník“ už před dvaceti lety, když po nehodě na motocyklu ochrnul od hrudníku dolů. Nápad začít s lyžováním dostal před třemi lety, když byl se svou přítelkyní v Bulharsku. Jeli tehdy do lyžařského resortu, aby se ona mohla učit jezdit na snowboardu.

„Žárlil jsem na ni, na to, říkal jsem, že to chci taky zkusit,“ vzpomíná Kalaras, který už se podle vlastních slov nechce vrátit k soutěžení v hodu diskem. Na základě zážitku z Bulharska se pak vrhl do hledání na internetu, kde se dočetl o alpském lyžování sedících v Norsku. Krátce nato si tento sport sám vyzkoušel a zamiloval se do něj.

„Líbilo se mi to, tak jsem si monoski koupil, protože v Řecku je dost těžké si něco takového půjčit. Nikdy předtím jsem to na lyžích nezkoušel, ani před tou nehodou, opravdu jsem si to poprvé vyzkoušel až před třemi lety,“ usmívá se paralympionik.

Pojďme do toho společně

Když začal s alpským lyžováním, upadl prý na svahu zhruba každé tři metry. A sejít od vrcholné kariéry diskaře do pozice lyžaře-začátečníka nebylo vůbec jednoduché – tím spíš, když jste rozený závodník jako Efthymios Kalaras.

„Když jsem se účastnil letní paralympiády, byl jsem světovým číslem jedna. Teď jsem poslední… ale třeba se dokážu v průběhu dalších let zlepšit, protože to je to, o co se budu snažit.“

V řeckých zimních střediscích je bohužel sníh jen zhruba dva měsíce v roce, a Kalaras, jehož jméno nese kulturní centrum v jeho rodném městečku Androniani Euboia, tak jezdí trénovat do Rakouska, zpravidla bez svého trenéra. V Soči měl mimo jiné možnost „tahat rozumy“ z ostatních lyžařů.

„Spousta z nich byla ke mně hrozně milá a popovídali jsme si, i když jiní tak vstřícní nebyli. Ale to mi nevadilo, svým způsobem to chápu – třeba se bojí, že by jim ve mně mohla vyrůst konkurence,“ rozesměje se nahlas muž, který se vedle sportu zabývá také grafickým designem.

Za své poslání označuje možnost ukázat řeckým lidem s handicapem, že se nemusí bát vyzkoušet i něco nového.

„Když žijete s handicapem, možná se cítíte bídně. Možná jste nešťastní. A možná, že když mě pak vidíte v televizi, jak závodím, řeknete si: Můžu to dokázat. Když může on, tak já taky,“ nastiňuje svůj životní postoj Řek, kterému se kvůli jeho netradičnímu vzhledu přezdívá Sulejman.

„Tak to pojďme společně zkusit,“ vyzývá.

Tereza Jelínková

Foto: Řecký paralympijský výbor