Kanadský běžec na lyžích Brian McKeever dosáhl na paralympijských hrách v Soči na třetí zlatou medaili, když v závěrečném soutěžním dni vyhrál společně s trasérem Erikem Carltonem závod zrakově postižených mužů na 10 kilometrů. Mezi sedícími muži poprvé na Hrách nevybojoval zlato Rus Roman Peťuškov.

McKeever, který se stal prvním zimním kanadským paralympionikem, jež ve své kariéře vyhrál deset zlatých, si možná nyní ještě rozmyslí své rozhodnutí ukončit po Soči svou bohatou kariéru a je možné, že ho uvidíme ještě na Hrách v Pchjongčchangu.

„Asi si nechám dveře otevřené. Mám toho docela plné zuby, jak se říká, ale teď není ten správný čas na tak závažné rozhodnutí. Pořád se lyžováním bavím, a navíc jsem nikdy nebyl v Koreji… tak uvidíme,“ usmíval se záhadně McKeever, který za sebou nechal Rusa Stanislava Chokhlaeva a Francouze Thomase Clariona.

Ruští fanoušci se před závodem těšili, že jejich národní hrdina Roman Peťuškov vybojuje i v posledním závodě zlato v kategorii sedících mužů, jenomže ruský závodník našel v závěrečném vystoupení v Soči přemožitele – dokonce hned tři, a skončil bez medaile. Závod vyhrál Kanaďan Chris Klebl před Ukrajincem Maksymem Yarovyim a Rusem Grigorym Muryginem.

Německá hvězda Andrea Eskauová vybojovala v posledním vystoupení na Hrách nejcennější kov v závodě sedících žen na 5 kilometrů, když stříbro připadlo Ukrajince Ljudmile Pavlenkové a bronz „obojživelnici“ Oksaně Mastersové z USA.

Zlatou radost měla v cíli závodu stojících žen Anna Mileninová z Ruska, která předčila ukrajinskou dvojici Julia Batenková, Oleksandra Kononová. Rusové ovládli stupně vítězů v kategorii stojících mužů, když vyhrál Aleksandr Pronkov před Vladimirem Kononovem a Vladislavem Lekomtcevem.

Pronkov, kterému je pouhých 16 let, je jedním z nejmladších členů ruské výpravy, a dosáhl v posledním závodě na svou první medaili.

„Je mi šestnáct a s týmem trénuju jen jeden rok. Když jsem byl dítě, přál jsem si stát se fotbalistou, ale nebylo to možné. Pak jsem potkal svého současného trenéra a teď se běh na lyžích stal mým životem. A navíc… jsem i paralympijským šampionem,“ jásal Pronkov.

Stejně tak připadly ruskému týmu všechny tři stupně vítězů i v kategorii zrakově postižených žen na 5 kilometrů. Zlato pro sebe uzurpovala Jelena Remizovová před stříbrnou Michalinou Lysovovou a bronzovou Julií Budalejevovou.

Tereza Jelínková