Nizozemka Bibian Mentel-Speeová, historicky první paralympijská vítězka ve snowboardcrossu, a australský bronzový medailista ze superkombinace Toby Kane byli jmenováni vítězi prestižní Ceny Whang Young Daie, která se uděluje atletům, jež ilustrují ducha paralympijských her. Oba sportovci dostanou ocenění v neděli na slavnostním závěrečném ceremoniálu.

Mentel-Speeová předvedla při premiéře snowboardingu v Soči neskutečné představení, ve kterém za sebou znovu daleko nechala zbytek světa. Kane zase plnil roli klíčového vůdce australského týmu při přípravách na paralympiádu v Soči.

„Jsem ohromená, že dostanu tuhle cenu. Teprve včera jsem vyhrála zlatou medaili, ale už teď říkám, že tohle je mnohem lepší!“ těšilo ocenění jednačtyřicetiletou Nizozemku.

„Jsem velmi hrdý, že mě Australský paralympijský výbor nominoval. Cítím se pyšný, že jsem byl navržen na cenu, která oceňuje paralympijského ducha. Jsem hrdý paralympionik a věřím, že sport může pomoci lidem s handicapem a že jsme ukázali, co dokážeme,“ doplnil Kane, který v Soči bojoval v alpském lyžování v kategorii stojících mužů, která byla jednou z těch s největší konkurencí.

Kane a Mentel-Speeová byli vybráni z užší šestičlenné nominace skupinou nezávislých „soudců“ ze Správní rady Mezinárodního paralympijského výboru. Dohromady se nominací sešlo 25. Ocenění přeberou oba vítězové na slavnostním zakončovacím ceremoniálu, jehož mottem je „Dosažení nemožného“.

Cena Whang Young Daie se uděluje jedné sportovkyni a jednomu sportovci na každé paralympiádě od té v Soulu 1988 za to, že dokázali překonat nepřízeň osudu a „uvedli do pohybu“ ducha Her.

Bibian Mentel-Spee

Bibian Mentel-Speeová byla úspěšnou „zdravou“ snowboardistkou, která se chystala na olympiádu do Salt Lake City 2002. Jenomže pak jí byla diagnostikována rakovina a ona přišla o pravou nohu pod kolenem, když jí bylo 27 let. Jen čtyři měsíce po amputaci stála Bibian zpět na prkně a jen o sedm měsíců později se stala mistryní Nizozemska.

Zároveň se zapojila do skupiny snowboardistů, kteří spustili kampaň za zařazení snowboardingu do programu paralympijských zimních her. Více než sport má prý ráda jen svého syna a svou nadaci Mentelity Foundation, která se zaměřuje na mladé handicapované lidi ve věku 14 – 23 a chce jim nabídnout snowboard jako alternativu.

V pátek 14. března 2014 se Bibian Mentel-Speeová stala první paralympijskou vítězkou ženského snowboardcrossu v historii.

Toby Kane

Když byly Tobymu Kaneovi dva roky, přišel při autonehodě o pravou nohu pod kolenem. V pěti letech se začal zajímat o lyžování, trenéři u něj objevili obrovský talent a začali ho připravovat na profesionální sportovní kariéru. Členem australského paralympijského týmu se stal, když mu bylo 17 let.

Věnuje se studiu medicíny, při kterém čerpá z vlastní zkušenosti s péčí o nemocné, kterou v dětství potřeboval. Je také ambasadorem Australského paralympijského výboru a snaží se propagovat Paralympijské hnutí v Austrálii.

Od smrti svého kolegy a kamaráda snowboardisty Matthewa Robinsona, který po zranění ze závodu zemřel letos v únoru, a dalších událostech, které zasáhly australský tým před paralympiádou, se pasoval do role vůdce australské výpravy, podporoval všechny ostatní a zároveň se dokázal soustředit i na svoje vlastní závody.

V pátek 14. února 2014 vybojoval Toby Kane bronzovou medaili v superkombinaci stojících mužů. Je to jeho druhá medaile z paralympiády po bronzu ze super-G v Turíně 2006.

Tereza Jelínková