Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou za sebou mají první paralympijské hry. Pro lyžařskou dvojici šlo vlastně i o vůbec první měření sil s kompletní světovou špičkou a konečný výsledek berou Hetmer s Máčalou jako motivaci do další práce na tréninku. V nabité konkurenci vybojovali dvě umístění v první desítce.

Sedmé místo ze superkombinace a osmé místo ze slalomu – to je bilance lyžařského dua Hetmer – Máčala na zimních paralympijských hrách v Soči. V posledním závodě, kterým byl obří slalom, sice nedokončili druhé kolo, i tak ale můžou být se svým vystoupením spokojeni.

„Byla tam zase ta prudká pasáž, která se nám stala osudnou i v super-G. Nemáme na takovém kopci zatím natrénováno, byly to prudké a těžké kopce,“ prozradil bezprostředně po závodě lyžař se zrakovým postižením.

Zatímco v super-G v rámci superkombinace český pár zajel jízdu „na jistotu“, v posledním vystoupení na paralympiádě v Soči chtěl ještě ve druhém kole bojovat o vylepšení svého umístění. „V kombinaci jsme si to pohlídali, teď jsme ale chtěli jet rychleji, protože před námi byli závodníci o jednu dvě vteřiny, bohužel ta rychlost byla taková, že jsem to neustál.“

A jak tedy své vystoupení na ZPH oba lyžaři hodnotí? „Určitě nám to dalo motivaci do další práce. Byla to pro nás první akce, kde jsme se potkali s kompletní světovou špičkou a zjistili jsme, že ta špička je o kus dál než my.“ Podle slov obou lyžařů je třeba pracovat na technice jízdy i silové přípravě. Při třetím závodu ve třech dnech už prý byla únava citelná.

Co ale není třeba zlepšovat, to je atmosféra na paralympiádě. Jak dokládají Hetmerova slova, s akcí byl maximálně spokojen. „Atmosféra byla vynikající, je to úplně něco jiného, než kde jsme byli doteď. Diváci přejí všem, ne jen domácím. I organizace byla výborná, od trati až po zázemí. Že jsou prudké kopce, to není problém organizátorů.“