Po pátém zlatu se zdálo, že běžec na lyžích a biatlonista Roman Peťuškov už v Soči víc prostě dokázat nemůže. On ale v duchu paralympismu předvedl všem, že umí překonat sám sebe – a na domácí půdě se do paralympijské historie už pošesté zapsal zlatým písmem, když společně s reprezentačními kolegy vybojoval zlato v běžecké štafetě na 4×2,5 kilometru.

Vedle Peťuškova, který závodí v kategorii sedících mužů, tvořili ruskou štafetu Vladislav Lekomtcev, Grigory Murygin a Rushan Minnegulov – společně nadělili druhému mužstvu v cíli, Ukrajincům, skoro minutu. Ze stříbra se tak radují Olena Jurkovská, Igor Reptyukh, Jurij Utkin a Vitalin Lukjaněnko.

„Moje gratulace směřuje všem ruským týmům a fanouškům. Tahle zlatá medaile je pro ně. Vybojovat medaili se mnou vlastně nic moc nedělá, protože sport je moje profese,“ krčil rameny klidný, ale očividně spokojený Peťuškov.

Bronzovou medaili získal jen dvoučlenný francouzský tým ve složení Benjamin Daviet, Thomas Clarion a vybojovali pro Francii první medaili v běhu na lyžích od Nagana 1998.

Ve smíšené štafetě to vypadalo, že Rusové překvapivě nedosáhnou ani na bronz, jenomže Nikolaj Poluchin předvedl v posledním kole neskutečný výkon a dokázal předčit všechny soupeře na trati – společně s Alenou Kaufmanovou, Jelenou Remizovovou a Světlanou Konovalovou se tak radoval ze zlata. Přitom ještě po druhém kole figurovali Rusové až na osmé pozici! Stříbro má ze smíšené štafety Švédsko, bronz poputuje do Norska.

„Ve štafetě jsme cítili obrovskou zodpovědnost, protože jsme závodili pro celý tým a naši zemi. Po startu jsme nesměli vyrazit moc rychle, abychom se v polovině závodu nezatavili, ale zase jsme nesměli jet tak pomalu, abychom ztratili příliš času. Naši trenéři to naplánovali opravdu skvěle – vyšlo to!“ jásal Poluchin.

Švédský tým byl složen pouze ze dvou členů, devatenáctiletého Zebastiana Modina a dvaačtyřicetileté Helen Ripaové, každý jel dvě kola, i tak ale měli dost sil, aby dosáhli na stříbrnou medaili. Norsko vybojovalo ve smíšené štafetě druhý cenný kov na paralympiádě, z bronzu se radují Mariann Marthinsenová, Nils-Erik Ulset a Eirik Bye.

„Věděli jsme, že když to dobře půjde, mohli bychom mít medaili. Ale nebyl jsem schopen předjet Švédy tak, jak jsem doufal, ale najel jsem pár vteřin na Ukrajince, a to bylo moc důležité, protože to rozhodlo o zisku medaile,“ hodnotil po závodě Ulset.

Tereza Jelínková