Německá alpská lyžařka Anna Schaffelhuberová nenašla na paralympijských hrách v Soči přemožitelku ani v jediném závodě sedících žen. V posledním soutěžním dni vybojovala v obřím slalomu své páté zlato a zapsala se do historie – tenhle kousek se totiž před ní podařil jen Kanaďance Lauren Woolstencroftové před čtyřmi lety ve Vancouveru mezi stojícími ženami.

„Věděla jsem, že šance na to, abych získala pět zlatých, tam je, ale nikdy bych nevěřila, že se mi to skutečně podaří,“ kroutila hlavou v cíli šťastná Schaffelhuberová.

Německá závodnice, která byla v obřím slalomu vloni na MS v La Molině druhá, vyhrála v Soči rovněž sjezd, super-G, superkombinaci a slalom – ten dodatečně až poté, co uspěla s protestem proti diskvalifikaci.

„Tím nejlepším tady není zisk pěti medailí, ale to, jak při mně stál celý tým po diskvalifikaci. Tam jsem cítila, že jsme jeden tým a každý je tam pro každého. Ale těch pět zlatých je samozřejmě úžasných – těší mě, že se můj sen stal skutečností, až doteď jsem si to vlastně neuvědomovala,“ řekla paralympijská šampionka.

Na druhém místě za Schaffelhuberovou dojela Rakušanka Claudia Löschová, úřadující mistryně světa, bronz připadl další Němce Anně-Leně Forsterové. Do závodu se zapojila i Američanka Alana Nicholsová, která jen pět dní předtím zažila na sjezdovce ošklivý pád a do obřího slalomu nastoupila s léky tlumícími bolest.

„Cítila jsem se jako šťastlivec, když jsem mohla opustit nemocnici bez zlomených kostí, s pouhými pár stehy na bradě,“ popisovala Nicholsová, která celkově skončila čtvrtá.

Jako největší favoritka na pět zlatých medailí přijela do Soči Francouzka Marie Bochetová, která ale nakonec má o jeden nejcennější kov méně. Dvacetiletá stojící závodnice totiž chybovala ve slalomu, v němž na žádnou medaili nedosáhla. Ostatní disciplíny ale ovládla – včetně nedělního obřího slalomu.

„Jsem ráda, že jsem měla možnost tohle všechno zažít. Ale také jsem ráda, že už to všechno končí, byla to vyčerpávající zkušenost. Mám samozřejmě radost ze všech medailí, které jsem dokázala získat.“

Největší rivalka Bochetové Andrea Rothfussová zopakovala v Soči v obřím slalomu stříbrný úspěch z Vancouveru.

„Na tom strmém padáku za skokem jsem myslela, že to neustojím, opravdu jsem byla vyděšená. Připomnělo mi to slalom. Druhé kolo bylo napínavé až do poslední brány, protože zas takový náskok jsem na Andreu neměla,“ oddechla si Bochetová, jejíž krajanka Solene Jambaqueová si dojela pro bronz.

Kategorii zrakově postižených žen vyhrála Slovenka Henrieta Farkašová, která porazila Rusku Aleksandru Frantcevovou a Australanku Jessicu Gallagherovou.

Tereza Jelínková