Paralympijské hry v Soči přinesly, jak to u podobných akcí bývá, úžasné výkony sportovců – a to i těch, od kterých se to původně třeba nečekalo. Jiní favorité naopak takříkajíc vyhořeli a ze Soči odjížděli zklamaní. Nabízíme vám přehled 14 těch, kteří se v Soči zařadili podle Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) do první skupiny.

Roman Peťuškov (Rusko, severské lyžování): Jako největší veteránská hvězda hostující země byl Peťuškov nejčastěji dekorovaným sportovcem, když vybojoval šest zlatých medailí ze sedmi možných. V biatlonu vyhrál v kategorii sedících mužů závody na 7.5, 12.5 a 15 kilometrů. V běhu na lyžích opanoval tratě 12.5 a 15 kilometrů a společně s reprezentačními kolegy získal nejcennější kov i ve štafetě na 4×2.5 kilometru.

Anna Schaffelhuberová (Německo, alpské lyžování): Jednadvacetiletá sjezdařka si ani nemohla přát lepší výsledek – vyhrála totiž zlaté medaile ve všech pěti závodech, do kterých nastoupila v kategorii sedících žen. Opanovala tedy sjezd, obří slalom, slalom, superkombinaci i super-G.

Steve Cash (USA, lední sledge hokej): Nejlepší gólman posledních dvou paralympiád se výraznou měrou podílel na celkovém vítězství USA na turnaji. V Soči si připsal 43 úspěšných zásahů, procentuální úspěšnost 95,56% a během bojů o medaile nepustil za svá záda ani jediný gól.

Brian McKeever (Kanada, severské lyžování): Získal tituly paralympijského šampiona v kategorii zrakově postižených v kilometrovém sprintu i závodech na 10 a 20 kilometrů. Na kilometrovém sprintu přitom krátce po startu upadl, ale dokázal se do závodu vrátit a v dramatickém finiši vybojovat prvenství.

Marie Bochetová (Francie, alpské lyžování): Byla bezesporu největší favoritkou v kategorii stojících žen a měla jasný cíl: získat pět zlatých. Nakonec si domů dvacetiletá Francouzka odvezla čtyři – ze sjezdu, obřího slalomu, superkombinace a super-G, ve slalomu chybovala a na stupně vítězů se nedostala.

Markus Salcher (Rakousko, alpské lyžování): Vycházející hvězda dvakrát porazila svého největšího rivala a kolegu z reprezentace Matthiase Lanzingera – Salcher vyhrál sjezd a super-G. V obřím slalomu navíc získal bronz.

Josh Sweeney (USA, lední sledge hokej): Do Soči přijel jako válečný hrdina, z něj odjel jako hrdina paralympijský, když vstřelil rozhodující (a jedinou) branku v utkání o zlato mezi USA a Ruskem. Okamžitě poté se stal doslova megastar Twitteru.

Adam Dixon (Kanada, lední sledge hokej): Pravděpodobně nejvýkonnější obránce na Hrách, během nichž si připsal 7 kanadských bodů za čtyři branky a tři asistence. Kanadě dopomohl k zisku bronzových medailí.

Sonja Gaudetová (Kanada, curling pro vozíčkáře): Vlajkonoška kanadské výpravy při zahajovacím ceremoniálu, která dovedla svůj tým ke třetímu zlatu na paralympijských hrách v řadě. Byla součástí všech tří kanadských družstev, která na paralympiádách vybojovala v curlingu pro vozíčkáře zlato.

Vladimir Kamantcev (Rusko, lední sledge hokej): Byl součástí nečekaného překvapení, kterým byl zisk stříbrných medailí domácím mužstvem při jeho paralympijském debutu. V bráně strávil 180 minut, připsal si 40 úspěšných zásahů a jeho procentuální úspěšnost se vyšplhala na 95,24%.

Alexej Bugajev (Rusko, alpské lyžování): V pouhých 16 letech se stal miláčkem davů, když v kategorii stojících mužů vybojoval pět medailí. Vyhrál slalom a superkombinaci, skončil druhý ve sjezdu a obřím slalomu a bronz získal v super-G.

Jelena Remizovová (Rusko, severské lyžování): Jako jedno z domácích překvapení na Hrách, Remizovová si doběhla v kategorii zrakově postižených žen pro tři zlaté medaile – v individuálních závodech na tratích 5 a 15 kilometrů a také ve smíšené štafetě na 4×2.5 kilometru. V kilometrovém sprintu navíc získala stříbro.

Bibian Mentel-Speeová (Nizozemsko, snowboard): Nizozemská jezdkyně se stala prvním sportovcem, který získal na paralympiádě zlato ve snowboardingu, který absolvoval v Soči debut. Kromě toho, že byla jednoznačně nejlepší mezi snowboardcrossařkami, obdržela také cenu Whang Young Daie za to, jakým způsobem prezentuje paralympijského ducha.

Evan Strong (USA, snowboard): Rodák z Havaje vedl americkou skvadru na pódium po závodě snowboardcrossařů, když se stal prvním mužským paralympijským šampionem v této disciplíně. Na stupních vítězů ho doplnili reprezentační parťáci Mike Shea a Keith Gabel.

Tereza Jelínková

 Foto: IPC