Ve sportu stejně jako v životě platí, že někdo je ve své profesi lepší než ostatní. Zejména na vrcholných sportovních akcích ale často papírové předpoklady neplatí, můžete je zmuchlat do kuličky a zahodit, protože se zrodí překvapivý vítěz. Výjimkou nebyla ani paralympiáda v Soči. Nabízíme vám čtrnáct největších překvapení, která se v Soči zrodila.

McKeeverův pád a come-back: Když kanadský běžec na lyžích Brian McKeever upadl při sprintu na 1 kilometr pouhých 150 metrů po startu závodu zrakově postižených mužů, fanoušci byli zklamaní, že na své deváté paralympijské zlato nedosáhne. On se ale dokázal vrátit na trať, předvést životní výkon a dosprintovat si v dramatickém finiši pro nejcennější kov.

Yadviha Skorabahatayaová: I v pětačtyřiceti letech dokazuje tahle běloruská běžkyně na lyžích světu, že rozhodně nepatří do starého železa. V Soči vybojovala svou osmou paralympijskou medaili, když v závodě zrakově postižených žen na 15 kilometrů vybojovala bronz.

Francouzské stříbro: Snowboardcrossařka Cecile Cervellon Hernandez-Epová rozhodně nepatřila k adeptkám na medaili, při svém paralympijském debutu ale doslova šokovala fanoušky, když pro sebe ve skvělém čase uzurpovala stříbro.

Tatiana McFaddenová and Oksana Mastersová: Tyhle dvě Američanky, které mají ruské, respektive ukrajinské kořeny, jsou obě paralympijskými medailistkami z Londýna 2012 a v Soči absolvovaly svůj debut na zimních hrách, v severském lyžování. Obě se přitom dokázaly probojovat na medailové pozice – Mastersová má stříbro ze závodu sedících žen na 12 kilometrů a bronz z pětikilometrové trati, McFaddenová ve stejné kategorii stříbrnou medaili z kilometrového sprintu.

Akira Kano: Před startem paralympiády v Soči snad každý mluvil o japonském duu Taiki Morii, Takeshi Suzuki. Byl to ale Akira Kano, který představil japonský sport handicapovaných v tom nejlepším možném světle – v kategorii sedících mužů vyhrál v alpském lyžování zlato ve sjezdu a super-G.

Vítězství Jižní Koreje nad Ruskem: V prvním soutěžním dni se ve sledge hokejovém turnaji zrodilo překvapení, když v zápase bohatém na góly nakonec porazila Jižní Korea domácí Rusko 3:2.

Rusko šokovalo USA: Ruští sledge hokejisté rozjásali zaplněnou Šajba Arénu v utkání s USA, když paralympijské šampiony porazili 2:1. Utkání si vysloužilo celosvětovou pozornost médií, když Rusové přerušili neprůstřelnost amerického gólmana Steve Cashe, která trvala 313 minut.

Declan Farmer: Šestnáctiletý sledge hokejista doslova zazářil v semifinálovém utkání mezi USA a Kanadou, když největšího rivala Spojených států vyřadil z boje o medaile dvěma góly a jednou asistencí. Američané díky němu porazili Kanaďany 3:0.

Norské vítězství nad Kanadou: Norové se stali teprve třetím národem, který dokázal porazit Kanadu v curlingu pro vozíčkáře od Vancouveru 2010. V Soči zvítězili 8:6, i když Kanaďané se dokázali z téhle ztráty oklepat a nakonec dokráčeli ke třetímu zlatu na paralympiádě v řadě.

Slovenští curleři: Do turnaje vstoupili při svém paralympijském debutu třemi přesvědčivými vítězstvími, až ve třetím soutěžním dni je dokázala porazit Velká Británie. Slovensko nakonec v curlingovém turnaji skončilo na skvělém šestém místě, což bylo nad všechna očekávání.

U Švédů na věku nezáleží: V úžasném závodě smíšených štafet běžců na lyžích vybojovala stříbro Švédská dvojice Zebastian Modin, Helene Ripaová, mezi nimiž je věkový rozdíl 23 let. Modinovi je 19, zatímco Ripaové už 42. Modin navíc získal bronz v závodě zrakově postižených mužů na 20 kilometrů.

Jade Etheringtonová: Zatímco Kelly Gallagherová se zapsala do historie jako Britka, která dokázala pro svou zemi vybojovat vůbec první zlato na zimních Hrách, její reprezentační kolegyně Jade Etheringtonová překvapila celý svět, když při svém paralympijském debutu získala hned čtyři medaile. Třiadvacetiletá zrakově postižená alpská lyžařka má stříbro ze sjezdu, slalomu a superkombinace a bronz ze super-G.

Ze sedmého místa pro stříbro: Po prvním kole slalomu v kategorii stojících mužů byl Španěl Jon Sanatacana Maiztegui až na sedmém místě, na jeho výkonu se podepsalo nachlazení. Ve druhém kole ale zajel více než maximum a i díky skvělé práci traséra Miguela Galindy Garcese se katapultoval na stříbrnou pozici. Santacana se navíc vrátil na svah po vleklém zranění achillovky až krátce před paralympiádou v Soči, kterou ale opustil se dvěma medailemi na krku.

Domácí fanoušci: Před Soči nikdo moc nevěděl, co čekat od ruských fanoušků, v Rusku se totiž paralympijské hry konaly poprvé v historii. S klidem lze ale říci, že veškerá očekávání byla překonána, když se prodalo rekordních 316 200 vstupenek a ruští fanoušci vytvořili na všech místech bouřlivou kulisu všem sportovcům bez rozdílu národnosti.

Tereza Jelínková