Francouzská alpská lyžařka Marie Bochetová se dočkala dalšího ocenění za své úžasné výkony. Jen tři týdny poté, co obdržela prestižní sportovní cenu Laureus, zvolili ji fanoušci za nejlepší sportovkyni paralympiády v Soči. Teprve dvacetiletá sjezdařka vyhrála na Hrách sjezd, obří slalom, superkombinaci a super-G v kategorii stojících žen.

„Jsem šťastná, že jsem dostala šanci zažít tohle všechno. Ale taky jsem ráda, že to všechno končí, protože to byla extrémně vyčerpávající zkušenost. Ale jsem samozřejmě potěšena, že mám všechny ty medaile, na které jsem dosáhla,“ říkala evidentně unavená Bochetová v Soči po posledním závodě.

Na rozdíl od paralympijských her ve Vancouveru 2010, kterých se účastnila jako patnáctiletá, dávala Marie Bochetová před Soči jasně najevo, že sem nejede sbírat zkušenosti, ale vyhrát.

Nejúžasnějším momentem bylo pro ni podle jejích slov, když hned první soutěžní den vyhrála sjezd stojících žen a vůbec poprvé v kariéře se na Hrách postavila na stupně vítězů – a hned na ten nejvyšší. Až za ní skončily Ruska Inga Medvěděvová a Američanka Allison Jonesová.

Francie odvysílala ze Soči 60 hodin přímých televizních přenosů, Bochetovou mohli lidé po celé zemi sledovat poprvé v historii. Krátce po návratu z paralympiády byla mladá Francouzka hostem pořad Le Grand Journal na Canal+ a objevila se také na stanicích France 2 News, L’Equipe 21, LCI, iTélé a BFM TV. Přečíst si o ní mohli fanoušci i v nejprestižnějších francouzských tištěných médiích, jako L’Equipe, Le Monde, Le Parisien nebo Ouest France.

Namísto tradiční ankety Sportovec měsíce za březen se Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) rozhodl, že vyhlásí hlasování hned ve třech kategoriích – Nejlepší sportovec v Soči, Nejlepší sportovkyně v Soči a Nejlepší tým v Soči, které se bude zakládat na výsledcích z paralympijských her. Nejlepším sportovcem v Soči byl zvolen už dříve americký sledge hokejista Declan Farmer.

Kromě Marie Bochetové bojovaly o titul Nejlepší sportovkyně v Soči ještě německá alpská lyžařka Anna Schaffelhuberová, nizozemská snowboardistka Bibian Mentel-Speeová a ruské běžkyně na lyžích Jelena Remizovová a Alena Kaufmanová.

Tereza Jelínková