„Myslím, že teď bere celý svět handicapované lyžaře stejně jako ty normální,“ říká necelý měsíc po skončení paralympijských her šéfka Sportovně technické komise alpské sekce (STC) Mezinárodního výboru (IPC) Sylvana Mestreová, podle níž Soči pomohlo poukázat na úžasné schopnosti handicapovaných sportovců a krásu sportu handicapovaných obecně.

V lyžařském středisku Rosa Khutor soupeřilo v Soči 250 lyžařů v celkem 32 kláních, mezi které se počítají i dva závody snowboardcrossařů. Ty zhlédl rekordní počet diváků přímo na místě i u televizních obrazovek po celém světě.

„Jako lyžařka, předsedkyně STC i trenérka říkám, že Soči byla úchvatná demonstrace toho, že výkonnost sportovců se od jedněch her ke druhým neustále zlepšuje. Myslím, že lyžaři předvedli v Soči stejně kvalitní výkony jako olympionici,“ říká Mestreová.

„To, jak někteří z handicapovaných lyžařů dokázali sjíždět svah v rychlosti až 130 km/h, je něco, co ani mnozí ze zdravých sportovců nedokáží – jen ti nejlepší z nich. Lidé si teď uvědomují, že i na paralympiádě jsou špičkoví atleti, a to je velmi důležité,“ myslí si Mestreová.

Sama se paralympijských her poprvé účastnila v Naganu 1998, kdy dělala trasérku zrakově postiženým lyžařům. V důsledku toho je povolaná pro zhodnocení vývoje alpského lyžování za uplynulých 16 let, z nichž posledních osm strávila jako šéfka STC alpské sekce IPC.

„Každé hry od Nagana přes Salt Lake City, Turín a Vancouver si atleti nastavují laťku stále výš a výš. Věřím, že v Soči ji posunuli tam, kde se dají jejich výkony považovat za opravdu profesionální a řadí se mezi nejlepší v historii,“ komentuje Mestreová.

„Myslím, že účastníci i ti, kteří se jen dívali, si teď velmi jasně uvědomují, že aby se sportovec dostal na vrchol, musí extrémně tvrdě trénovat, stejně jako to dělají zdraví sportovci – a možná víc. Paralympijské zlaté medaile se nerozdávají jen tak, jsou výsledkem tvrdé práce a odhodlání.“

Srdeční záležitost: Salcher a Bochetová

Paralympiáda v Soči přinesla devět dní plných sportovního zápolení v pěti sportech – biatlonu, běhu na lyžích, alpském lyžování, sledge hokeji a curlingu pro vozíčkáře. Sylvana Mestreová řadí mezi sportovce s nejobdivuhodnějšími výkony Rakušana Markuse Salchera a Francouzku Marii Bochetovou, která se později stala držitelkou prestižní sportovní ceny Laureus.

Salcher vybojoval v Soči dvě zlaté a jednu bronzovou medaili v kategorii stojících lyžařů, Bochetová dokonce čtyři zlaté v kategorii stojících lyžařek. Oba jsou přitom absolventy Developement Campu pro alpské lyžaře z roku 2006, do kterého byla zapojena i Mestreová, jež teď může být pyšná na to, jaký oba udělali od té doby pokrok.

„Viděla jsem Markuse i Marii vyrůst ze čtrnáctiletých dětí do dospěláků, kteří teď stojí na špici svého sportu. Během té dlouhé doby jsem se vždycky snažila vzdělávat je navzdory jejich handicapu s tím, že v první řadě jsou sportovci, kteří stejně jako ostatní děti na cestě nahoru musejí trénovat a studovat velmi tvrdě,“ připomíná Mestreová.

„Po mnoho let trénovali stejně tvrdě jako kterýkoli jiný mladý sportovec na světě – handicapovaný nebo zdravý, aby mohli jednou vyhrát zlato. Jsem hrozně ráda, že se jim teď dostalo od lidí uznání, které si za své výkony zaslouží. Pro mě to je velmi speciální pocit,“ uzavírá Sylvana Mestreová.

Tereza Jelínková