Jako o jednom z nejlepších gólmanů světa se o něm mluví už dlouho, na paralympiádě v Soči ale Michal Vápenka ukázal, že nejde jen o plané řeči. Zařadil se nejen podle statistik k nejúspěšnějším brankářům turnaje a největším hvězdám Her – a to přesto, že český sledge hokejový tým v Rusku nedosáhl na medaili.

Michal Vápenka (přezdívaný Vápno) je se svými 196 centimetry výšky v davu nepřehlédnutelný a těžko byste na něm při zběžném pohledu poznali, že při autonehodě přišel o levou nohu. Miluje motoristické sporty a florbal, který také hraje, rád tráví čas se svou rodinou. A sport v něm vzbuzuje jak nadšení, tak mu i přináší zábavu.

Vápenkova hokejového umění si všiml mimo jiné také Mezinárodní paralympijský výbor, který sestavil seznam osmi nejvýraznějších hokejových postav, které byly v Soči k vidění. Kromě Michala Vápenky v něm figurují ještě Dmitry Lisov, Florian Planker, Greg Westlake, Josh Pauls, Per Kasperi, Rolf Pedersen a Seung-Hwan Jung.

Dmitry Lisov (Rusko, útočník, v Soči získal stříbro): Ačkoli on sám sebe jako lídra nevidí, jeho spoluhráči v něj mají důvěru a chovají ho v nejvyšší úctě. To se ukázalo před paralympijskými hrami v Soči, když byl zvolen kapitánem ruského týmu.

Florian Planker (Itálie, útočník, v Soči šesté místo): Přední střelec italského týmu je pověstný svým uvolněným postojem a „chvástáním“ v dobrém smyslu slova. Patří k nejprůbojnějším forvardům na ledě, nikdy se nenechá zdeptat a vždy se znovu žene za svým cílem.

Greg Westlake (Kanada, útočník, v Soči získal bronz): Jeho soupeři mu nepřezdívají Brebentílek pro nic za nic. Kanadský kapitán vždycky najde komentář ke všem protihráčům na ledě, aby je vyvedl z míry a koncentrace. Je rád v centru dění a sledge hokej hraje s velkou vášní.

Josh Pauls (USA, útočník, v Soči získal zlato): Jeho spoluhráči jej oceňují pro schopnost hodit do placu vždy nějaký ten vtípek, když všichni ostatní se tváří ustaraně a vážně. Spoléhají na to, že je dokáže vždy rozveselit. Dvojnásobný paralympijský šampion sám říká, že by ho nikdy neměl nikdo brát vážně – s výjimkou chvíle, kdy je na ledě.

Michal Vápenka (Česká republika, gólman, v Soči páté místo): Fyzickým zjevem vyčnívá Michal Vápenka nad ostatní, patří k nejvyšším hráčům ve sledge hokeji a vzbuzuje pořádný respekt. Zatímco uvnitř je to velmi laskavý člověk, navenek dokáže na ledě působit doslova jako hrozba pro všechny protihráče a svými zákroky je dokáže pořádně rozladit.

Per Kasperi (Švédsko, útočník, v Soči osmé místo): Agresivní vytrvalost je to, co je pro Kasperiho typické, když je na ledě. Ale mimo něj je jednadvacetiletý Švéd spíš kliďas. Ke svým osmnáctinám dostal tetování „You can be different.“ („Můžeš být jiný.“).

Rolf Pedersen (Norsko, obránce, v Soči čtvrté místo): Navzdory tomu, že už je sledge hokejovým veteránem, patří k lídrům svého týmu. Je čtyřnásobným paralympionikem a velmi dobrým rádcem pro všechny nové hráče. Svou vůdčí roli zvládá na jedničku, i díky dlouholetým zkušenostem.

Seung-Hwan Jung (Jižní Korea, útočník, v Soči sedmé místo): Zachovává si naprosto vážnou tvář při všem, co na ledě dělá, a úsměv byste u něj marně hledali do chvíle, než skončí zápas. Má v sobě tolik nadšení pro tento sport jako nikdo další.

Tereza Jelínková

Foto: Martin Malý