Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) na svém webu po skončení šesté kontroly uvedl, že je velmi spokojen s významným pokrokem, který udělal Organizační výbor pro Rio 2016. Během dvoudenního mítinku v Riu obdržel IPC aktuální informace z mnoha oblastní odpovědných za organizaci paralympijských her, které se budou konat v termínu 7.–18. září 2016.

IPC, který je globálním řídícím orgánem Paralympijského hnutí, také obdržel update od zástupců orgánů státní správy během zasedání, kterého se zúčastnil také Eduardo Paes, starosta Ria de Janeira.

„Vzhledem k tomu, jak se paralympiáda pomalu blíží, zvyšuje se i intenzita našich setkání. Tyhle dva dny byly dny plné plodných diskusí. Stejně jako jsou důležité práce na přípravách Her, zaměřili jsme se také na proměnu města v město pro všechny tak, aby bylo připraveno v roce 2016 přivítat handicapované sportovce,“ řekl Andrew Parsons, předseda integračního výboru, prezident Brazilského paralympijského výboru a viceprezident IPC.

„Je před námi ještě hodně práce, ale jsme si jisti, že jdeme správným směrem a dosahujeme dobrého pokroku na cestě k tomu být hostitelem vůbec prvních paralympijských her v Jižní Americe,“ dodal Parsons.

„Během této šesté kontroly jsme viděli významný pokrok ve všech oblastech, které jsme navštívili. Zejména jsme opravdu spokojeni s integrovanějším přístupem ve městě a celkově s programem přístupnosti,“ přidal se generální ředitel IPC Xavier Gonzalez.

„Máme teď mnohem lepší obrázek o současné situaci a také o dopravní síti. Pořád je tu hodně co dělat, ale plány máme a vzájemná spolupráce pomůže zajistit, aby se naplňovaly podle harmonogramu. Výsledek by měl být přínosem jak pro sportovce, tak poté také dlouhodobě pro občany tohoto krásného města,“ zmínil Gonzalez.

„V následujících dvanácti měsících je důležité pokračovat ve zvyšování povědomí o paralympijských hrách a dále zapojit všechny zainteresované subjekty a partnery. Plány pro Rio obsahují několik důležitých nových konceptů, díky kterým bychom měli dosáhnout kýžených výsledků,“ uzavřel Xavier Gonzalez.

V prosinci uspořádá Rio Den otevřených dveří, při němž budou mít zástupci národních paralympijských výborů příležitost dozvědět se o přípravách na Hry více.

Tereza Jelínková