V souvislosti se slibem, že se olympijské i paralympijské hry v Riu de Janeiru 2016 ponesou v duchu úcty k udržitelnosti zdrojů, medaile, o které budou sportovci v Brazílii bojovat, budou obsahovat kovy z recyklovaných elektronických zařízení. Celkem 4924 soutěžních a 75 000 účastnických medailí vyrobí Brazilská mincovna, která je oficiálním podporovatelem Her.

„Medaile jsou jedním z nejdůležitějších symbolů paralympijských her a my jsme velmi rádi, že se můžeme spolehnout na Brazilskou mincovnu jako našeho partnera v tomto jedinečném okamžiku historie brazilského sportu,“ uvedl prezident Rio 2016 Carlos Nuzman.

Medaile byly navrženy designéry brazilské mincovny.

„Olympijské a paralympijské hry v Riu de Janeiru je velmi speciální událost a my jsme nemohli zůstat mimo ni. Doufáme, že většina z vyrobených medailí půjde do rukou brazilských reprezentantů,“ přál si s úsměvem prezident Brazilské mincovny Francisco Franco.

Brazilský mincovna také produkovala soutěžní medaile Světových her 2011 a Pan-amerických her v roce 2007, obě tyto akce se uskutečnily také v Riu.

Při Rio 2016 dodá kromě medailí také medailové stuhy, diplomy, osvědčení o pravosti, certifikáty účasti a pamětní listy, stejně jako pamětní medaile, které patří mezi speciální sběratelské předměty.

Tereza Jelínková