Hlavní část výpravy na Global Games se sešla v pražském hotelu Krystal na slavnostní večeři. Rozloučit se s reprezentanty dorazila také místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská. Pak atletky, plavci a tenisté spolu s částí realizačního týmu odletěli do dějiště her. Zbytek výpravy včetně cyklistů se k nim připojí krátce před startem Her.

INAS Global Games jsou nejvýznamnější událostí sportovců s intelektovým postižením, jejíž první ročník hostilo v roce 2004 Švédsko. Po zastávkách v České republice v roce 2009 a o dva roky později v Itálii se Hry nastálo usadily v olympijském cyklu rok před letní olympiádou a poprvé se přesouvají mimo Evropu, konkrétně do jihoamerického Ekvádoru.

Čeští reprezentanti na předchozích ročnících v mezinárodní konkurenci výborně obstáli, a tak fanoušci a realizační tým doufají v zisk cenných kovů i tentokrát. Rok před paralympijskými hrami v Rio de Janeiru jde navíc i o kvalifikaci na tento svátek sportu, kterou by naši reprezentanti rádi vybojovali. Se stejnými ambicemi však do země na rovníku pojede více než 650 sportovců z 35 států světa.

„Velká očekávání máme od tenistů, kteří několikrát potvrdili, že patří mezi světovou špičku. Ovšem i plavci jsou výborně připraveni a také atletkám i cyklistům se v poslední době daří. Takže šance na medailové umístění vidím vlastně u každého sportu,“ prozradila svá optimistická očekávání před odletem výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová.

Globalgames 1_1

Pavel Svoboda (vedoucí výpravy), Miluše Horská (místopředsedkyně Senátu), Alena Erlebachová (výkonná předsedkyně ČPV) Foto: Martin Malý/Fotomaly.cz

Její slova potvrdil také předseda Českého svazu mentálně postižených sportovců Pavel Svoboda: „Mám informace od trenérů a vím, že všichni sportovci se velmi snažili na tuto událost co nejlépe připravit.“ Svoboda, který je vedoucím výpravy, odletí do dějiště her ve středu 16. září společně s cyklisty.

Slavnostní večeře v Hotelu Krystal, kde výprava před odletem do Ekvádoru nocovala, se zúčastnila také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Senátorka, která se tématem sportu handicapovaných dlouhodobě zabývá, popřála sportovcům štěstí a poděkovala za vzornou reprezentaci.

Cotopaxi komplikuje organizaci

Global Games se měly odehrávat v hlavním městě Ekvádoru – Quitu. Ovšem těsně před oficiálním zahájením Her, které je plánováno na neděli 20. září, začal po třiceti letech vykazovat známky sopečné činnosti vulkán Cotopaxi, jenž je od ekvádorské metropole vzdálen pouhých 70 km. Z bezpečnostních důvodů tak organizátoři přesunuli dění do přímořského města Guayaquil a necelých 170 km vzdálené Guarandy, kde budou probíhat závody v atletice.

Pro sportovce jde samozřejmě o nepříjemnou komplikaci, už proto, že se připravovali na závody ve vysokých nadmořských výškách, zatímco Guayaquil leží pouhé 4 m n. m. Navíc organizace přímo na místě zatím mírně pokulhává. Přesto mají naši reprezentanti pod dohledem trenérů ještě dostatek času se adaptovat na jihoamerické klima a počínaje pondělím 21. září ze sebe vydat to nejlepší.

První část výpravy

Atletika: Kateřina Husáková, Veronika Skuhrovská, Zuzana Svátková, Tereza Titěrová a Veronika Votroubková

Plavání: Vladimír Hlaváč, Adéla Míková

Tenis: Jiří Humhal, Josef Hus, Jakub Jerhot a Ondřej Sedliský

Realizační tým: Alena Erlebachová – ekonomka výpravy, Josef Filip – trenér atletiky, Karel Humhal – doprovod, Michal Javůrek – trenér atletiky, Jiří Jerhot – trenér tenisu, Meik Müller – masér

Druhá část výpravy

Cyklistika: Dalibor Havelka, Tomáš Havelka a Denis Murgoš

Realizační tým: Alexandra Erlebachová – trenérka plavání, Karel Kraus – trenér cyklistiky, Martin Malý – fotoreportér, Vladimír Slavík – mechanik, David Soeldner – reportér, Pavel Svoboda – vedoucí výpravy, Jiří Vondráček – tlumočník

Ota Černý