Do startu paralympijských her v Riu zbývá už méně než rok a ještě nedávno panovaly obavy, zda organizátoři Her stihnou všechno do puntíku připravit, než se do brazilské metropole sjedou sportovci. Vedoucí české paralympijské výpravy Roman Suda se proto společně se šéfy dalších výprav do Ria vypravil.

A to spolu s Lenkou Matoškovou ze sekretariátu Českého paralympijského výboru jako oficiální účastník tzv. Chef de Mission Seminar, což je akce, která umožní zástupcům národních paralympijských výborů získat maximum informací k přípravám her, a to vždy jeden rok před paralympijskými hrami. Organizuje ji Mezinárodní paralympijský výbor před zimními i letními paralympiádami.

„Za rok budou touto dobou paralympijské hry v plném proudu. Rio de Janeiro prochází masivními změnami směrem ke sportovnímu svátku, jakým budou letní olympijské i paralympijské hry. Tyto změny jsou zejména v budování dopravní infrastruktury a nových sportovišť,“ popisuje z místa Roman Suda.

„Je nutno říci, že je zde už odveden obrovský kus práce, a přestože některá sportoviště ještě nejsou ve fázi finálních úprav, všichni věří, že se vše stihne včas,“ doplňuje dojmy šéf českých paralympioniků.

Olympijská, respektive paralympijská vesnice je podle něj téměř hotová. Po skončení Her bude tento resort v oblasti Barra rozprodán jako luxusní apartmány, takže se mají sportovci na co těšit.

Rio de Janeiro má pověst krásného, ale ne vždy úplně bezpečného města. „Organizátoři ale slibují bezpečné Rio. Oblasti, kde se nacházejí sportoviště a vesnice, jsou z těch, které jsou již dnes považovány za nerizikové,“ vysvětluje Suda.

Brazílie má hned několik vynikajících handicapovaných sportovců, největší hvězdou je určitě nevidomá atletka Terezinha Guilherminaová, trojnásobná paralympijská šampionka, která má na svém kontě nespočet dalších velkých úspěchů.

„Brazílie prošla v otázce handicapovaných sportovců velkou osvětou od té doby, kdy získala pořadatelství LOH a LPH Rio 2016. Jejich organizační tým je společným pro obě velké události a samotní organizátoři procházejí speciálními školeními, aby si uvědomili rozdíly v handicapech na vlastní kůži,“ říká Roman Suda.

„Také jsme měli možnost zhlédnout porovnání infrastruktury městské dopravy, která se od roku 2009 zcela změnila právě ve smyslu dobré dostupnosti a bezbariérovosti,“ ujišťuje Roman Suda, že Rio de Janeiro je na paralympioniky skvěle připraveno.

Tereza Jelínková