Se šesti medailemi se vrátili do vlasti sportovci, kteří reprezentovali naše barvy na Global Games v Ekvádoru. Mezinárodní organizace pro sport osob s intelektovým znevýhodněním (INAS) ale organizaci celé akce velmi nevybíravě zkritizovala – došlo na ní totiž k mnoha závažným pochybením, jak dokládá i výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová.

„Organizaci Global Games v Ekvádoru opravdu zachránil jen INAS a Mezinárodní paralympijský výbor. Místní organizační výbor neodvedl práci, která se od tak náročné akce očekává, a několik dnů po zahájení se rozpustil,“ přibližuje situaci Alena Erlebachová.

Problémy byly v Jižní Americe od samého počátku. Po vynuceném přesunu všech cyklistických soutěží z Quita do Guayaquilu zase přišli naši cyklisté o oblíbený členitý terén – organizátoři totiž nedokázali objevit nic jiného než čtyřproudou rychlostní komunikaci na relativně méně frekventovaném okraji města. A o dalších potížích raději nemluvit.

„INAS se snažila přes ministerstvo dopravy zachránit, co se dalo. Nejenže techničtí ředitelé INAS a v případě plavání i lidé z IPC udělali vše pro zabezpečení a bezproblémový průběh soutěží, INAS musel nanovo objednávat a platit dopravu na sportoviště,“ vykresluje pomoc ze strany INAS a IPC Erlebachová.

„Dalo by se říci, že LOC neudělal skoro nic, kromě toho, že vybral poplatky a zajistil hotely. Lidem z INAS, IPC a nakonec i ministerstva sportu patří dík,“ nešetří kritikou výkonná předsedkyně ČPV.

Vlastně jen díky úsilí INAS začaly hry v termínu, ve kterém začít měly – ovšem ten samý den oznámil místní organizační výbor INAS, že nedokáže finančně pokrýt celou akci až do jejího skončení 27. září. Zástupci všech 32 delegací zúčastněných států poté neúnavně pracovali na zajištění finančních prostředků tak, aby sportovci, kteří na tuto akci dlouho trénovali, nepřišli o možnost své úsilí zúročit. INAS také požádala o pomoc tamní ministerstvo sportu, které INAS plně podpořilo.

„Občas se zdála tato společná snaha zcela zbytečná, ale nakonec všechny soutěže dospěly šestadvacátého září do zdárného konce a Global Games byly úspěšně ukončeny. Byl to pozoruhodný úspěch, kterého jsme dosáhli jen díky společnému úsilí mnoha lidí. INAS je zavázána každému, kdo ji podporoval a pomohl jí k dosažení tohoto cíle,“ píše INAS ve svém oficiálním prohlášení.

V následujících týdnech provede INAS důkladnou analýzu letošních Global Games. V současné době se již radí s právníky ohledně přístupu k selhání ekvádorského organizačního výboru i okolnostem provázejícím Global Games. Další Global Games se uskuteční za čtyři roky v australském Brisbane a dá se očekávat zcela jiná úroveň, než jaká byla k vidění v uplynulých dnech v Ekvádoru.

Tereza Jelínková

Foto: Martin Malý