Jachtař Daniel Bína svými výkony dlouhodobě směle konkuruje i sportovcům bez handicapu. A tak není divu, že za loňský rok, ve kterém se mu podařilo zvítězit ve Středoevropském poháru, stát se mezinárodním vicemistrem Belgie a zejména, po skvělém umístění na mistrovství světa v Melbourne, vybojovat pro ČR paralympijskou kvalifikaci, byl oceněn v anketě Jachtař roku 2015.

Pětačtyřicetiletý rodák z Českých Budějovic začínal se závodním jachtingem už v roce 1982 na juniorské lodní třídě Cadet. V roce 1989 však jeho sportovní kariéru přerušila autonehoda, po níž zůstal na invalidním vozíku.

O pouhé čtyři roky později ale Bína, civilním povoláním programátor, již opět brázdil vlny. Tentokrát na lodi třídy 2.4mR, na které záhy začal sbírat i medaile. Velké nasazení a výborné výsledky několikrát vynesly Bínovi i unikátní dvojí status reprezentanta. Za Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců reprezentoval mezi handicapovanými a za Český svaz jachtingu mezi zdravými jachtaři.

Reprezentační zkušenosti chtěl Bína přetavit v paralympijskou kvalifikaci již před hrami v Londýně, ovšem po nepovedené účasti na MS handicapovaných ve Weymouthu, musel své plány ještě o čtyři roky odložit. Na MS 2015 v Melbourne  svůj sen však již skutečně naplnil a kvalifikaci na paralympijské hry v Rio de Janeiru získal.

Také proto byl 30. ledna na konferenci Českého svazu jachtingu v hlasování 82 delegátů zvolen nejlepším jachtařem roku v kategorii Muži, čímž se stal prvním handicapovaným sportovcem, který takového úspěchu dosáhl. V celkovém pořadí skončil Bína na třetím místě za juniorským mistrem světa Ondřejem Teplým a olympijskou reprezentantkou Veronikou Kozelskou-Fenclovou.

Ota Černý