Sir Philip Craven ve velkém rozhovoru pro paralympic.org  přemítá o své roli prezidenta Mezinárodního paralympijského výboru (MPV), o vývoji paralympijkého sportu v posledních letech a o očekáváních směřujících k paralympijským hrám v Rio de Janeiru, které pro něho budou poslední v této funkci.

Bývalý hráč basketbalu na vozíku Sir Philip Craven převzal roli prezidenta MPV před paralympijskými hrami v Salt Lake City v roce 2002. Což pro něho byla zvláště velká výzva vzhledem k tomu, že se jednalo o hry zimní. Přesto měl již od začátku jasnou vizi.

„Co MPV musel udělat, bylo vytvoření svých struktur tak, abychom mohli zajistit dobré a zvyšující se standardy, bez ohledu na to, kde se paralympijské hry konají.“ řekl Sir Philip.

Paralympijské hnutí ušlo za posledních 14 let velký kus cesty

Byl svědkem paralympijských her po celém světě, v USA, Rusku, Číně, Austrálii a dokonce v jeho domovské zemi Velké Británii. Za méně než 100 dní budou Paralympijské hry poprvé v Latinské Americe a budou zároveň poslední pro Sir Philipa ve funkci prezidenta.

„Jsem velmi pyšný a ohromený, kam až jsme došli, a není to celé jen o mě.“ Řekl Sir Philip. „Je to o mnoha, mnoha lidech. Toto hnutí je o lidech. Jsou to skvělí, nadšení lidé, kteří věří v paralympijské hnutí, sport a v to, co hnutí může udělat pro jednotlivce a společnost. A toto bude pokračovat v Riu v roce 2016.“

Sir Philip byl zvolen prezidentem v roce 2001 a podle jeho slov v té době bylo v MPV osm zaměstnanců. V současné době se na přípravách her podílí 90 zaměstnanců poboček MPV. Kromě kapacity a zdrojů potřebných k pořádání her Sir Philip zdůraznil zlomové partnerství, které pomohlo paralympijskému hnutí nabrat na obrátkách.

„Myslím, že by nemělo být zapomenuto, že první smlouva mezi MPV a Mezinárodním olympijským výborem (MOV) plně vešla v platnost v Pekingu 2008. Díky tomu získali všichni sportovci dotace na cestu a to od následujících zimních her ve Vancouveru 2010. Spolu s tím jsme viděli velký růst kompetencí MPV a řekl bych také růst kompetencí organizačních výborů, struktur a národních paralympijských výborů. S tím rostla i způsobilost paralympijských sportů.“

Oblíbené paralympijské momenty

Když byl Sir Philip požádán, aby jmenoval některý z nezapomenutelných paralympijských momentů, potřeboval chvilku k zamyšlení.

„To je opravdu těžká otázka,“ řekl. „Musím zmínit svůj sport – basketbal na vozíku – konkrétně finále mužů v Londýně 2012 mezi Austrálií a Kanadou.  Způsob, jakým Patric Anderson, skvělý kanadský hráč, vedl stárnoucí tým, aby porazil favorizované Australany, to byl úžasný výkon, kterým nám ukázal, jak vyzrál jako hráč, playmaker a někdo, kdo opravdu rozumí hře. Byl jako šachový mistr.“

Lepší než Londýn 2012?

Vzhledem k tomu, že paralympiáda v Riu 2016 následuje po úspěšných hrách v Londýně, očekávání jsou vysoká. Sir Philip nepochybuje, že paralympiáda v Riu bude stejně úspěšná.

„Jen si představme, co máme v Riu: první hry v Latinské Americe, první hry, o kterých si myslím, že mají tak přirozeně nadšené a zasvěcené lidi, jako jsou Cariocas (pozn. překl. obyvatelé Ria de Janeira), kteří vědí, o čem je sport. Samba nebo karneval jsou právě tak spletité oblasti jejich kultury. Bude to jeden velký sportovní festival a troufám si říct, že párty.

Budou to zase nové zkušenosti.  Víme o potížích s ekonomikou a dalšími věcmi.  Ale to je něco, s čím se musíme vypořádat. To je to, od čeho jsme tady, vyřešit tyhle věci a postarat se, aby paralympijské hry v Riu 2016 byly skvělými hrami pro sportovce, týmy, diváky, zpravodaje a třeba i pro mě.“

Plnou podobu interview v angličtině naleznete na webu MPV.