V sobotu měl Český paralympijský tým na hrách v Riu nabitý program. Ke třem disciplínám z předchozích dní přibyla navíc atletika a lukostřelba. Do sportovního klání tak zasáhlo celkem sedmnáct českých reprezentantů. Mezi nimi také stolní tenista Jiří Suchánek, který se dokázal probojovat mezi nejlepší čtyřku paralympijského turnaje.

Na úspěšný vstup do závodů navázala mladá plavkyně Vendula Dušková, která po skvělém výkonu na 400 m volným způsobem postoupila do finále i v závodě na 100 m prsa, nakonec obsadila osmou příčku. Druhému plavci dnešního dne Arnoštu Petráčkovi finále opět o jedinou příčku uniklo.

Na paralympijském velodromu pak v sobotu pokračovaly závody v dráhové cyklistice. Tereza Diepoldová v závodně na 500 m znovu vylepšila národní i osobní rekord časem 38:64, který stačil na 11. místo.

Ve stíhacím závodě na 4 000 m se dopoledne představili Jiří Ježek a Jiří Bouška, oba předvedli velmi slušný výkon a obsadili šestou, respektive sedmou příčku. Šestý skončil v kategorii C5 také cyklista ze Zlatých hor Tomáš Kajnar, pro něhož se jednalo o životní výsledek.

Ivo Koblasa, který stíhací závod absolvoval již o den dříve, měl v sobotu na programu časovku na 1 000 m. V té se mu podařilo výkonem na hranici svého maxima obsadit velmi dobré 8. místo mezi 26 závodníky.

Z atletů se jako první představila zkušená Eva Kacanu, která ve své jediné disciplíně – vrhu koulí – s výkonem 5,23 m obsadila 8. místo. Eva Berná házela oštěpem, což je pro ni doplňková disciplína a obsadila v ní 6. příčku. Třetím atletem, který dnes do her zasáhl, byl mladý běžec z Mostu Daniel Hýna. Ten na 1 500m trati skončil také šestý.

Suchánkův paralympijský sen pokračuje                  

O největší senzaci dne se postaral stolní tenista Jiří Suchánek. Poté, co Ivan Karabec překvapivě podlehl Španělu Marquezovi a musel se s turnajem rozloučit, zůstal Suchánek posledním českým zástupcem v turnaji jednotlivců. Ovšem ani jeho zápas se slovenským reprezentantem a předsedou paralympijského výboru Jánem Riapošem se nevyvíjel právě ideálně.

„První dva sety jsem prohrál, z toho druhý dokonce 5-11. Potom jsem ale dostal ‘pucunk‘ od trenéra a najednou jsem začal hrát svoji hru. Tím pádem jsem si začal i víc věřit a ono to vycházelo,“ popsal Suchánek, jak se rodil senzační obrat v zápase.

„Když jsem na jiných turnajích vypadl brzy, vždycky mě mrzelo, že si nemohu vychutnat atmosféru déle. Takže tady si maximálně užívám, že jsem to pro změnu já, na koho se ostatní chodí dívat. A podpora z hlediště byla dnes skutečně znát.“

V neděli čeká Suchánka semifinálový zápas s nasazenou turnajovou jedničkou Francouzem Lamirautem, se kterým se už dříve setkal. „Já přibližně vím, jak Francouz hraje, možná se ještě podívám na nějaký záznam. Ale myslím, že nejdůležitější bude, abych měl srovnanou hlavu a nekazil jednoduché míče jako dnes v prvních dvou setech,“ řekl český reprezentant k přípravě na další zápas.

Pokud by se mu podařilo uspět, znamenalo by to pro Českou republiku jistotu první paralympijské medaile ve stolním tenise od her v Aténách 2004.

Lukostřelci mají za sebou kvalifikaci

Naše pětičlenná výprava lukostřelců pod vedením Vladimíra Brady strávila sobotní den v Sambodromu, kde probíhaly kvalifikační boje. Podle očekávání se v nich nejlépe umístil David Drahonínský, který se skóre 638 skončil druhý a bude tak mít velmi dobrou výchozí pozici.

Václavu Košťálovi náleží po kvalifikaci 26. místo a Lence Kuncové 27. příčka. Markéta Sidková, která se zúčastní také týmové soutěže, obsadila v individuální kvalifikaci 19. pozici. Šárka Musilová skončila v kategorii W1 osmá.

Vyřazovací část lukostřeleckých závodů začne v neděli smíšenými týmy v kategorii reflexních luků, kde se za Českou republiku představí Markéta Sidková s Václavem Košťálem.