V pátek pokračoval sportovní program na paralympijských hrách v Riu stejně jako včera plaváním, stolním tenisem a cyklistikou. Ze stolních tenistů se zadařilo Jiřímu Suchánkovi, který má jako jediný jistotu čtvrtfinále. Mezi cyklisty dopadl nejlépe Jiří Bouška s 9. místem v časovce na 1 000 m.

Dnešní den za český tým otevřel jediný zástupce Českého svazu nevidomých sportovců Miroslav Smrčka. Ten skončil v rozplavbě na 100 m znak na 11. místě, takže do finálových bojů nezasáhl. „Pro Míru to byla doplňková disciplína, takže výsledek bereme, i když postup by nás samozřejmě těšil víc,“ řekl trenér Budínský.

Stolní tenista Daniel Horut bohužel navázal na včerejší prohru a neporadil si ani se soupeřem ze Španělska, do vyřazovacích bojů se tak nedostal. Prohrou začal také Ivan Karabec, a bude tak bojovat o postup ve druhém zápase v sobotu dopoledne.

Suchánek, který jako jediný z našich tří reprezentantů hraje na vozíku, sice také prohrál první zápas, ovšem měl dnes na programu i druhý duel ve skupině a v tom už nezaváhal. S Italem Giuseppem Vellou si poradil poměrem 3:1, čímž si zajistil postup do vyřazovacích bojů – a to rovnou do čtvrtfinále.

„Asi bylo v mých silách vyhrát už první zápas, ale jsem hlavně rád, že jsem postoupil. S Italem to nebylo vůbec lehké,“ řekl Suchánek.

Ve vyřazovací části turnaje se náš reprezentant potká s obhájcem titulu z Londýna a předsedou Slovenského paralympijského výboru Jánem Riapošem.

„S Jánem se znám, samozřejmě je to výborný hráč, ale pro mne je to rozhodně příjemnější soupeř, než kdybych dostal někoho neznámého, kdo používá rakety se speciálními povrchy. S tím se pak hraje velmi špatně,“ hodnotil pozitivně naladěný Suchánek své šance. K zápasu se slovenským reprezentantem nastoupí v 18:15 místního času.

Cyklisté doufali ve víc, v sobotu dostanou další šanci

Chvíli před polednem se postavil na start stíhacího závodu na 3000 m mladý talent Ivo Koblasa. Po velmi dobré jízdě obsadil 6. příčku a časem 3:55:37 se nejmladšímu cyklistovi české výpravy podařilo navíc ustanovit nový český rekord ve své kategorii.

Zbylou trojici cyklistů čekala v podvečer časovka na 1 000 m. V té sice všichni tři zajeli solidní časy, ovšem v nabité konkurenci to stačilo pouze na 9. místo Jiřího Boušky respektive 13. a 16. pro Tomáše Kajnara a Jiřího Ježka. V sobotu budou naopak tito tři závodit ve stíhacím závodě a Ivo Koblasa pojede časovku, na kterou si věří.