Lukostřelba patří mezi sporty, které se poprvé objevily již na prvních paralympijských hrách v roce 1960 v Římě. Stejně jako sportovci bez handicapu střílejí paralympionici na terč vzdálený 70 m reflexním lukem a 50 m v případě kladkového. Česká republika má v Riu pět reprezentantů a vedoucím sportu je Vladimír Brada.

„Ve čtvrtek začínáme kvalifikací. To znamená, že se ve všech kategoriích bude střílet 72 šípů a podle výsledků budou sportovci rozřazeni do vyřazovací části,“ vysvětloval Brada.

„Tady v Riu budou poprvé na paralympiádě startovat smíšené týmy. V kategorii W1 nás bude reprezentovat David Drahonínský se Šárkou Musilovou a v kategorii reflexních luků doplní Václava Košťála buď Lenka Kuncová, nebo Markéta Sidková, podle toho, které se lépe vydaří kvalifikace.”

„Přes rok jsem v kontaktu hlavně s Davidem a Václavem. S ostatními se potkáváme na závodech. Ale všichni jsou dobře připraveni, například Václav Koštál není jen sportovec, ale taky manuálně pracující člověk, takže tam je o kondiční přípravu postaráno,“ hodnotil Brada v nadsázce přípravu svých svěřenců.

„Davida Drahonínského trochu potrápily střevní potíže, ale to tu má víc lidí a nemyslím, že by se to na jeho výkonu nějak podepsalo,“ řekl Brada o jedné z největších medailových nadějí v české výpravě.

O sportovištích mají lukostřelci mírně rozporuplné mínění: „Prostředí je pěkné, ale střílíme z dřevěných pódií, po kterých když někdo projde, všechno se třese. Upozorňovali jsme na to pořadatele a ti požádali novináře a fotografy, aby omezili pohyb v blízkosti sportovců na minimum. Doufejme, že se toho budou držet. Nicméně podmínky jsou pro všechny stejné,“ zakončil Vladimír Brada.