První den sportovního programu na paralympijských hrách v Riu je za námi. Představili se v něm cyklistka Tereza Diepoldová, stolní tenista Daniel Horut a trojice plavců – Jan Povýšil, Arnošt Petráček a Vendula Dušková. Právě plavcům se nakonec vstup do paralympijských her vydařil nejlépe, ale ani ostatní v konkurenci nezapadli.

Jako první se na start stíhacího závodu postavila Tereza Diepoldová: „Pro mne jde o doplňkovou disciplínu, specializuji se spíš na silniční závody. Dráha je trochu jako plavání, moc to neutíká.“ Přesto se 26leté cyklistce, která dříve závodně také plavala, podařilo zajet skvělý čas 4:36:40 a vylepšit si o více než 11 sekund své osobní maximum. Na boje o medaile to však ve sloučených kategoriích nestačilo.

Dva ze tří zástupců v plavání postoupili do finále

Mezi plavci poprvé okusila paralympijskou atmosféru Vendula Dušková a hned z toho byl postup do finále. Na vzdálenosti 400 m volným způsobem se teprve 18leté Duškové podařilo zaplavat výborný čas 5:20:20 a také ona si na paralympiádě vylepšila svůj rekord – o 5 sekund. Ve finále, kde vítězka Lakeisha Patterson z Austrálie vytvořila nový světový rekord, obsadila naše reprezentantka osmé místo.

V rozplavbě mužů volným způsobem na 100 m se spolu v jednom bazénu potkali Jan Povýšil a Arnošt Petráček. Prvnímu jmenovaném se podařilo ze sedmého místa postoupit do finálového závodu, který Petráčkovi těsně unikl, a tak se večerního finále účastnil pouze jako náhradník.

„S trenéry jsme se shodli, že můj výkon v rozplavbě nebyl úplně ideální, jsem rád, že jsem se do finále dostal a večer se budu snažit zaplavat lépe,“ hodnotil Povýšil svůj čas 1:33:23. Ve finále nakonec, stejně jako Dušková, obsadil osmé místo.

V odpoledním programu se představil také první ze tří stolních tenistů Daniel Horut, ten se v úvodním zápase střetl s Ukrajincem Popovem. Ve velmi vyrovnané partii nakonec náš hráč podlehl soupeři poměrem 2:3, ovšem na sympatickém výkonu může i tak v dalších zápasech stavět.