Stolní tenis reprezentují na paralympijských hrách v Rio de Janeiru tři čeští hráči. Ivan Karabec, Jiří Suchánek a Daniel Horut. Vedoucím sportu pro stolní tenis je bývalý reprezentant Zbyněk Lambert, který se ještě na paralympijských hrách v Londýně sám účastnil turnaje. V Riu jsou první zápasy jednotlivých skupin naplánovány již na den po zahájení, 8. září.

„Každý z našich reprezentantů náleží do jiné kategorie, takže u každého příprava vypadá trochu jinak. Ale pro všechny platí, že hrají ligu se zdravými sportovci, což je možné zejména proto, že hrajeme v zásadě podle stejných pravidel jako zdraví. Možnost hrát se zdravými je pro nás důležitá, protože mezi handicapovanými se na vrcholové úrovni obtížně hledají sparing partneři,“ vysvětluje Lambert, v čem se stolní tenis liší od jiných paralympijských sportů.

Jediným vozíčkářem v týmu stolních tenistů je Jiří Suchánek, který proto trénuje se svým trenérem Milanem Jaškem nebo se domlouvá s hráči z jiných zemí. A nepodceňuje ani teoretickou přípravu: „Ve volných chvílích sledujeme s trenérem mé starší zápasy s hráči, na které zde mohu narazit, a přemýšlíme o taktice. Štěstí přeje připraveným,“ popsal Suchánek, jak tráví čas před začátkem turnaje.

„Ve středu jsme se dozvěděli rozlosování do základních skupin. S losem jsme víceméně spokojeni, Jiří Suchánek i Ivan Karabec mají skupiny dobré. O něco těžší to bude mít Dan Horut, ale samozřejmě věříme, že minimálně postoupit ze skupiny by mohli všichni tři,“ hodnotil rozlosování trenér Lambert. „Současný systém, kdy je pět skupin po třech hráčích a vždy dva postupují, je k hráčům milosrdnější, než tomu bylo dříve.“

Naši hráči se zúčastní také turnaje týmů, ovšem v něm budou mít těžkou pozici. „Protože tu máme jen tři hráče, nemůžeme si moc vybírat. Proto bude v kategorii 10 hrát s Ivanem Karabcem i Dan Horut, který jinak ovšem patří do kategorie 7 s vyšším stupněm postižení.“

Jako první z našich stolních tenistů se představí Daniel Horut, který se hned ve čtvrtek v podvečer utká s Michailem Popovem z Ukrajiny.