Říká se mu bílý sport a pochází ze středověké Francie, kde se mu říkalo „hra na lov“, protože připomínal chytání ptáků do sítí. První zápasy tenisových profesionálů jsou doloženy v 15. století v Anglii, tehdy se na ně sázelo hodně peněz. A až o století později se začaly používat tenisové rakety – původně se totiž hrálo holou dlaní.

Hru zvanou tenis si nechal patentovat Angličan Walter Clopton Wingfield v roce 1875, když se předtím inspiroval pravidly francouzské hry nazývané „paume“. O dva roky později se ve Wimbledonu konalo první mistrovství. Wimbledon je jedním ze čtyř grandslamových turnajů – doplňují ho US Open, Australian Open a French Open.

Tenis je olympijským sportem. Poprvé se objevil na Hrách už v roce 1896 a v jejich programu vydržel až do roku 1924, kdy byl z olympiády vyřazen. Vrátil se na ni v roce 1988, vyvinulo se z něj hned několik podobných sportů, například plážový tenis.

Bodování v tenise pochází z hazardní francouzské hry. Za vyhraný míč se vyplácelo 15 sou a cílem hry bylo získat jich kopu, tedy šedesát. Počítalo se 15:0, 30:0, 45:0 a celá hra. Pokud měli oba hráči 45 bodů, k vítězství potřebovali dva míče, a tento stav se označoval jako shoda. Později upadl původ tohoto bodování v zapomnění a číslo 45 bylo nahrazeno jednodušším 40. Nula se v tenise označuje jako love (láska) podle pořekadla, že kdo nevyhrál žádné peníze, tomu zbývá ještě láska.

Mezinárodní tenisová federace byla založena v roce 1913, jejím členem je i Český tenisový svaz, který vznikl v květnu 1990. Vynikajících českých a československých tenistů bylo v historii nespočet, v současnosti patří mezi nejznámější tenisová jména, u nichž najdeme českou vlaječku, Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Petra Kvitová či Karolína Plíšková.

Na deaflympiádě v Samsunu bude mít Česká republika v tenise dvojnásobné zastoupení – na kurt nastoupí Vít Procházka a teprve patnáctiletý Jaroslav Šmédek, který patří k největším současným tenisovým talentům u nás.

Tereza Kubíčková