Zadržet dech, zacílit, pal! Do těchto pár slov se vlastně vejde velmi výstižná charakteristika sportovní střelby, dalšího ze sportů, v nichž budeme mít zastoupení na deaflympiádě v Samsunu. Ale tak jednoduché to není. Kromě dobré mušky potřebuje střelec taky nervy z oceli, zejména při velkých závodech, a velmi často i kus štěstí.

Střelbu provozovali sportovci zejména v německých klubech a dalších evropských zemích po celá staletí. Objevila se v programu všech olympijských her s výjimkou těch pořádaných v St. Louis 1904 a Amsterdamu 1928.

Popularita tohoto sportu značně vzrostla v anglicky hovořících zemích poté, co byla v roce 1959 vytvořena Národní střelecká asociace.

Základem střelby je snaha zasáhnout co nejpřesněji cíl, který může být buď stabilní, nebo pohyblivý. Pro úspěch je rozhodující přesnost, u některých disciplín ale i v kombinaci s rychlostí.

Kromě individuálních je sportovní střelba také součástí dalších disciplín, které kombinují hned několik sportů – konkrétně moderního pětiboje a biatlonu.

Mezi nejznámější české střelce patří Petr Sychra, Martin Tenk, David Kostelecký, Kateřina Emmons (Kůrková), Adéla Bruns (Sýkorová) či Lenka Hyková-Marušková.

Českou republiku bude na deaflympiádě v Samsunu reprezentovat Marek Bartošek, který z poslední deaflympiády v Sofii přivezl hned tři medaile.

Tereza Kubíčková