První, přesto klíčový zápas. S vědomím, že hlavní konkurent na postup do závěrečných bojů o paralympijské medaile udolal v sobotu asijského rivala z Japonska 4:1, potřebovali svěřenci trenéra Jiřího Břízy v duelu s korejskými sledge hokejisty zvítězit. Naděje na úspěch žila až do prodloužení. A tam po 13 sekundách umřela. Češi podlehli Korejcům 2:3.

Dlouholetá opora českého týmu, brankář Michal Vápenka, byl v úvodní třetině nejzaměstnanějším z našich hráčů. Hodně bylo znát, že domácí tým je po úvodním ostrém duelu s Japonskem rozehranější, svědčila mu i podpora publika, naopak Češi chybovali v rozehrávce i při zpracování kotouče. V polovině páté minuty musel Vápenka předvést super zákrok vlastní maskou proti Jong Kyung Lee, který si chytře počkal, nechal přejet dva naše bránící hráče, a pak vypálil těsně nad ledem k levé tyčce.

Přes přestávku se tribuny zaplnily ještě víc, zhruba ze tří čtvrtin, a mezi fanoušky domácího týmu nechyběla ani Kim Jung Sook, první dáma Jižní Koreje. Druhou část pak začali Češi aktivněji, výrazně zrychlili pohyb a do zakončení se tlačil Motyčka. Najednou měli Češi kotouč více pod kontrolou než Korejci. Bohužel, když jsme ho ve 4. minutě druhé třetiny ve středním pásmu nezachytili, a poté, co hrozícímu nebezpečí nezabránil ani skok Hrbka ve snaze vyrazit puk před rozjetým Seung Hwan Jungem, tribuny Gangneung hokejového centra explodovaly. Akci tří Korejců na osamoceného Vápenku prodloužil nožem sledge Jong Ho Jang a těsně před brankovou čárou potvrdil regulérní zásah do černého tečí hokejkou Ju Seung Lee. 0:1.

Češi nesložili zbraně. Naopak. Ostřelovali korejského gólmana ze všech možných pozic, ke skórování to ale ve druhé třetině nevedlo.

Přestřelka se smutným koncem

Na začátku třetího dějství zkoušeli čeští sledge hokejisté, jimž už z ochozů fandila i lyžařská část naší paralympijské výpravy, přeřadit na další, ještě vyšší rychlostní stupeň. A vyplatilo se – Češi vyrovnali, dokonce při vlastním oslabení. Puk za čáru propašoval v čase 38:55 pod pravicí Yua jeden z našich nejnebezpečnějších hráčů v poli, Michal Geier, po bleskové přihrávce Kubeše zpoza branky – a bekhendem.

Jenomže dvě minuty před koncem základní hrací doby české střídačce zatrnulo. Postaral se o to, kdo jiný než tvůrce drtivé většiny šancí domácího týmu Jung, který si vyjel zpoza branky do ideální pozice, a pak napálil puk prudce a přesně pod horní tyčku – 1:2. Korejský trenér Seo Kwang Suk se na střídačce málem rozbrečel radostí. Slzy smutku však nepatřily Čechům. Ještě ne.

Proč? Mezi mantinely se měnil poměr sil – 56 sekund před koncem se naskytla očividně poslední možnost, jak se udržet v zápase. J. S. Lee nedovoleně objal Hábla, a hráli jsme nejen přesilovku, ale i bez brankáře. Kubešovi se sice kotouč v dobré pozici svezl z hokejky a netrefil klec, puku se ale okamžitě zmocnil Michal Geier a rána pod lapačkou trefila cíl. Tentokrát to byl český kouč Jiří Bříza, který křepčil radostí, stejně jako jeho svěřenci. A šlo se do prodloužení.

Jenže to trvalo pouhých 13 sekund, než Korejci dotáhli rychlý výpad do našeho útočného pásma k vítězné brance – a tím, kdo poslal puk za Vápenkova záda, nebyl nikdo jiný, než Seung Hwan Jung.

Český tým si před dalšími paralympijskými bitvami nijak neodpočine – už v pondělí ho čeká souboj s obhájci zlata ze Soči, výběrem USA, v úterý závěrečný duel ve skupině B s Japonskem, a s největší pravděpodobností hned ve středu první klání o konečné umístění.

David Soeldner, Gangneung

Foto: Martin Malý / fotomaly.cz