Česká výprava už dorazila do paralympijské vesnice v Pchjongčchangu. Po dlouhém letu z Prahy do Soulu čekal obě skupiny ještě zhruba čtyřhodinový přesun autobusem z letiště Incheon. Sportovce i realizační tým teď čeká aklimatizace na osmihodinový časový posun. Zimní paralympijské hry budou zahájeny v pátek 9. března.

Všichni „účastníci zájezdu“ se v sobotu sešli v hotelu Pyramida, v půl druhé vyrazila na pražské letiště první skupina složená zejména ze sledge hokejového týmu, druhá – v níž byli zejména alpští lyžaři – ji následovala o dvě hodiny později. Ve stejném časovém rozestupu také obě skupiny opouštěly letadlem Českou republiku.

Česká výprava čítá včetně trasérů celkem čtyřiadvacet sportovců, kteří se pod českou vlaječkou představí ve sledge hokejovém turnaji a v disciplínách alpského lyžování.

„Přesně před rokem jsme s trasérkou Míšou jen tak pro srandu vyrazily na závody, po šesti letech, na den si odpočinout od dětí. A dneska jsme dorazily do paralympijské vesnice v Pchjongčchangu. Co na to říct. Život je neuvěřitelně zakroucená cesta!“ podělila se o svoje dojmy lyžařka Anna Pešková (Kulíšková).

„Cesta byla dlouhá, ale uteklo to. Jsme na místě! Zabydleno, teď už jen soustředit se na zápasy,“ přidal se kapitán českých sledge hokejistů Zdeněk Šafránek.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční v pátek 9. března, paralympiáda skončí v neděli 18. března. O dva dny později se čeští sportovci vrátí společně zpátky domů. Česká televize bude přenášet zahajovací i zakončovací ceremoniál a zápasy českých sledge hokejistů, navíc se budou každý den vysílat sportovní souhrny.

Tereza Kubíčková