V jihokorejském Pchjongčchangu byly v pátek 10. března slavnostně zahájeny XII. zimní paralympijské hry. Mezi handicapovanými sportovci z téměř padesáti zemí se představí také 24 členná výprava z České republiky, která se skládá z týmu sledge hokejistů a šestice alpských lyžařů. Role vlajkonoše se během slavnostního zahájení ujal sledge hokejista Miroslav Hrbek.

„Pro každého sportovce je to obrovská čest, nést národní vlajku na takové akci, jako je paralympiáda. A protože pro mě jsou tyhle hry téměř jistě poslední, vážím si toho o to více,“ řekl ještě před zahájením 53 letý obránce Karlových Varů.

Samotný ceremoniál byl pro sportovce perfektně připravený a po slavnostním nastoupení všech výprav měli jejich členové stejně jako diváci možnost zhlédnout atraktivní podívanou. Díky precizně nacvičené choreografii tanečníků, propracované videoprojekci i zpěvu nevidomé zpěvačky Sojeong musela i navzdory mrazivému počasí pookřát srdce všech přihlížejících.

Zapálení paralympijské pochodně, jímž byly hry oficiálně zahájeny, se na závěr ceremoniálu ujala dvojice korejských hráčů curlingu Seo Soonseok a Kim EunJung.

Zpět do paralympijské vesnice pak spěchali zejména reprezentanti v lyžování, kterým sportovní program začíná již zítra sjezdem. V neděli se pak do paralympijského turnaje zapojí i sledge hokejisté, kteří vyzvou výběr pořadatelské země.

Ota Černý

Foto: Martin Malý / fotomaly.cz