Čeští handicapovaní golfisté uspěli na druhém turnaji letošního Světového poháru EDGA Golf Tour 2018, který tento týden hostil dánský ostrov Bornholm. Česká výprava veze domů hned čtyři medaile – zlato, stříbro a dva bronzy. Pro české reprezentanty byl turnaj v Dánsku ostrou prověrkou na nadcházející mistrovství Evropy.

Tříkolový turnaj v Bornholmu byl výjimečný, hrál se totiž v unikátním formátu, kdy golfisté měřili síly každý den na jiném hřišti. V kategorii Stroke play hájili české barvy Zbyněk Kotek, Miroslav Lidinský a Aleš Süsser, v kategorii Stableford nastoupili Jakub Kovařík, Pavel Bambousek, Václav Mráz, Lukáš Šnobl a Vladimír Frinta. Ze zdravotních důvodů bohužel chyběla další česká naděje, František Hes.

Přestože většina z golfistů neměla možnost seznámit se s nástrahami jednotlivých jamek předem, dosáhli na skvělé úspěchy. V elitní kategorii Stroke play obsadil Zbyněk Kotek čtvrté místo, bronzovou medaili vybojoval Aleš Süsser a zlato si domů odváží Miroslav Lidinský.

„To, aby bylo obsazení na bedně čistě české, nám překazila špičková domácí reprezentantka a patronka turnaje Mette Wegge Lynggaardová, hrála parádně. Ale zase nám za to potvrdila účast na letošním červnovém Czech Disabled Golf Masters ve Mstěticích,“ těší prezidenta České golfové asociace hendikepovaných (CZDGA) Miroslava Lidinského.

Čtvrté místo získala Česká republika i v silně obsazené kategorii Stableford, a to zásluhou Jakuba Kovaříka.

Výborné výsledky si připsali Češi také v kategorii Stableford B, kde Vladimír Frinta obsadil sedmou příčku, Václav Mráz čtvrtou pozici, bronz má věkem teprve junior Lukáš Šnobl a vynikající stříbrnou pozici udržel Pavel Bambousek – a to navíc se ztrátou pouhých dvou stablefordových bodů na vítěze.

„Bambousek byl kromě toho jediným sedícím hráčem ve startovním poli, i tak dokázal ze speciálního vertikalizačního vozíku (paragolferu) zahrát tak, že porazil i stojící hráče,“ chválil svého kamaráda a reprezentačního kolegu Lidinský.

„Kromě zisku medailí jsme si připsali ještě jeden úspěch – a sice zakoupení paragolferu pro paraplegiky za zlomek jeho skutečné hodnoty. Je sice v havarijním stavu, ale jsme si jisti, že po nezbytných opravách bude skvěle sloužit dalším českým paragolfovým hráčům. Je potěšující, že na rozdíl od jiných států je situace v České republice co se týče expanze paragolfu velmi progresivní, i když na druhou stranu bohužel cítíme v tomto směru nedostatečné materiální zázemí. Pořízení takového paragolferu je celkem nákladná věc, cena nového se pohybuje kolem půl milionu korun. I proto nás velmi těší, že se nám v Dánsku podařilo jeden získat tak výhodně,“ uzavírá Miroslav Lidinský.

Čeští reprezentanti se po krátké mezizastávce doma vydají na mistrovství Evropy, které bude hostit portugalská Troia. Na kontinentální šampionát se nominovali Zbyněk Kotek, Miroslav Lidinský a Aleš Süsser. Golfová špička se pak sejde na přelomu června a července ve Mstěticích, kde CZDGA uspořádá Czech Disabled Golf Masters 2018.

Tereza Kubíčková