Vrcholnou akci letošní sezony mají za sebou čeští handicapovaní golfisté. Trio ve složení Zbyněk Kotek, Miroslav Lidinský a Aleš Süsser startovalo v uplynulém týdnu na mistrovství Evropy jednotlivců v portugalské Troie. Na nejlepší výsledek dosáhl Zbyněk Kotek, který obsadil po třídenním šampionátu konečné 37. místo.

Nominaci do kategorie Stroke Play obdrželo jen 90 nejlepších hráčů Evropy se všemi druhy tělesného i jiného zdravotního postižení. Paragolf je na rozdíl od jiných paralympijských sportů unikátní právě tím, že spolu mohou soupeřit hráči po amputacích, ochrnutí, s vrozenými vadami, neurologickým postižením i poruchami pohybového aparátu.

Kontinentální šampionát hostilo jedno z nejtěžších hřišť Evropy, profesionální hráč European i PGA Tour Thomas Levet ho dokonce označuje za to vůbec nejobtížnější.

„Je to hodně nezvyklé hřiště, hlavně pro nás. Normálně máte fairway a vedle něj rough, ale tady nic takového není, hned vedle fairwaye je hluboký písek s keříky a kytkami, všude kolem borovice. Takže musíte hrát jen vysoké rány, jenomže Troia je navíc poloostrov, takže když tu vysokou ránu dáte, vítr si s tím udělá svoje,“ popisuje nelehké podmínky Zbyněk Kotek a dodává, že tady se bohužel nedalo spoléhat ani na staré známé „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.

„My tohle prostě v našich podmínkách nemáme kde natrénovat, trochu podobné hřiště je na Zbraslavi, ale tam není hluboký písek, dá se to hrát. Na podmínky, které byly v Troie, prostě nejsme zvyklí,“ pokrčí rameny.

Má pravdu. S hřišti srovnatelných parametrů, jaké byly popsány, se čeští paragolfisté mohou setkat pouze na vrcholných zahraničních turnajích v přímořských destinacích – a zkušenosti s takovým hřištěm pak sbírají až během tréninkových a hracích kol, což je oproti konkurenci často značně limituje.

Hřiště, na kterém se kontinentální šampionát golfistů kategorie Stroke Play odehrálo, navrhoval architekt Robert Trent Jones a jedna z recenzí jen potvrzuje slova Zbyňka Kotka.

„Hřiště je vždy v plné bojové pohotovosti a spolu s rychlými greeny (12 na stimpmetru) vzdoruje i těm nejodvážnějším hráčům. Obvyklé výsledky nejlepších profesionálních hráčů po čtyřech odehraných kolech jen zřídka prolomí hranicí PAR – např. Sam Torrance jako jediný hráč prolomil PAR a zvítězil s -2 na Portuguese Open (European Tour).“

O žízni a hladu

Obhajoba z posledního ME jednotlivců se v Troie vydařilo španělskému reprezentantovi Juanu Arcemu Postigovi, který po třech soutěžních kolech zapsal výsledek +4 rány. Stříbro a bronz brali Švédové Johan Kammerstad a Rasmus Lia se shodným výsledkem +9. Nejlepší z Čechů byl Zbyněk Kotek na 37. pozici, Miroslav Lidinský skončil na 39. místě a Aleš Süsser byl na 48. příčce.

„Před začátkem turnaje jsem si říkal, že třicáté místo by bylo dobré, nakonec mi k němu chyběly tři čtyři rány, což není moc, odpovídá to zhruba tomu, na co mám, takže úplně spokojený nejsem. Ale vzhledem k podmínkám je to vlastně dobrý výsledek,“ hodnotí Kotek svoje vystoupení v Troie.

„S čím ale spokojen nebyl snad nikdo, byla organizace. Za prvé ta ze strany Evropské golfové asociace hendikepovaných (EDGA), to si dovolím říct, že byla přímo ostuda. Hráli jsme mistrovství Evropy – a dostali jsme na celý den půllitrovku vody a jednu tyčinku. Teď si představte, že s takovou ‚výbavou‘ strávíte na hřišti třeba pět hodin… Když to srovnám se servisem, jaký mají hráči, kteří přijedou na Golf Masters k nám do Mstětic, je to neuvěřitelné,“ kroutí hlavou český paragolfista.

„A druhá věc: Troia je poloostrov, kde ovšem ještě nezačala sezona, takže kromě restaurace, která otvírala v půl osmé večer, tam nebyly vůbec žádné služby. Z hřiště jsme se vraceli na hotel kolem páté a neměli se kde najíst. V centru teda fungovalo něco jako kebab a hamburgrárna, ale třeba takový Aleš Süsser měl prostě smůlu, je vegetarián a jídlo mu nikde neudělali. Tak jsme chodili do supermarketu a vařili jsme si na hotelu…,“ usmívá se, i když trochu hořce, Zbyněk Kotek.

Čeští reprezentanti se teď už budou plně soustředit na přípravu na nadcházející Golf Masters ve Mstěticích, které se uskuteční na přelomu června a července.

Tereza Kubíčková

Foto: CZDGA