Českému sledge hokeji svitla malinká naděje, že by v budoucnu nemusel zajít na nedostatek reprezentantů. Dva čeští teenageři se totiž společně s reprezentačním trenérem Jiřím Břízou zúčastnili mezinárodního kempu s názvem „I play sledge-hockey!“ v ruském Peresvetu, který organizuje pro mladé handicapované hokejisty KHL, tedy ruská nejvyšší hokejová soutěž.

„Do Ruska jsme odcestovali se čtrnáctiletým útočníkem Sparty Alexem Oharem a třináctiletým Filipem Veselým, který hraje v útoku za Litvínov. Pro kluky je to nepopsatelná zkušenost, nesmírný přínos v jejich vývoji směrem dopředu,“ pochvaloval si český národní kouč Jiří Bříza.

Kromě domácích Rusů a dvou českých zástupců přijeli do Peresvetu ještě mladí sledge hokejisté ze Slovenska, Japonska a Finska. Společně dřeli na ledě i mimo něj deset dní pod heslem „Každý z nás je jiný, ale všichni hrajeme stejný hokej“.

„Dvakrát denně makáme na ledě, občas dáme posilku, střelnici nebo bazén. Taky vyrážíme na poznávací výlety, je tu úžasná atmosféra, navazujeme nová přátelství a jednou toužíme hrát proti sobě za nároďáky na paralympiádě!“ vzkázali přes sociální sítě mladí hráči.

Jako hlavní kouč vedl kemp Andrej Ivanov, který působí u ruského sledge-hokejového týmu více než 30 let a na kontě má třeba stříbrnou medaili z paralympiády v Soči 2014 či titul mistra Evropy 2016. Navíc je hlavním manažerem a trenérem sledge hokejového týmu St. Petersburg. Jiří Bříza působil v Peresvetu jako jeden z asistentů.

„Začít hrát sledge hokej je samozřejmě těžké, není snadné najít vhodné sáňky a nejtěžší je naučit hráče základy bruslení a vybudovat fyzičku. Ale s vytrvalostí jde všechno,“ zmínil Jiří Bříza.

Alex s Filipem jsou jediní dva sledge hokejoví hráči v České republice ve věkové kategorii 7-16 let. Na zmíněný kemp vyrazili už podruhé.

„U nás kluci nemají pořádně kde a s kým trénovat, v tomto směru strašně zaostáváme. V jejich věku jsou v Rusku děti třikrát týdně na ledě a věnuje se jim profesionální trenér a fyzioterapeuti,“ popsal nesrovnatelné podmínky Bříza. „Jak Alex, tak i Filip mají přitom stoprocentní potenciál, aby z nich byli úspěšní reprezentanti, jenomže pouze klub a rodiče na jejich nejlepší rozvoj prostě nestačí,“ dodal s tím, že doufá, že příklad Alexe s Filipem přiláká ke sledge hokeji další děti.

„Sháníme k sobě další dravce, abychom mohli do budoucna pomoct dospělákům našeho národního týmu. Věříme, že příští rok nás tu bude víc. I když jsi v sáňkách ještě neseděl, neváhej a ozvi se, zapadneš k nám!“ lákají Alex s Filipem ke sledge hokeji.

Mladým hokjistům nenachystali organizátoři kempu jen hokejový dril, ale taky spoustu zážitků okolo. Třeba návštěvu Rudého náměstí a Hokejové síně slávy, kde se potkali s takovými legendami, jakými jsou Boris Michajlov, Vjačeslav Kozlov, Nikita Popugajev nebo Dmitrij Lysov.

„No a zážitkem bylo i vidět jednoho z nejlepších hokejistů planety Alexandra Ovečkina, jak věnuje na mládežnický hokej v Rusku milion rublů…,“ uzavřel Jiří Bříza.

Na videa z kempu v Peresvetu se můžete podívat na facebookových stránkách Czech sled lions.

Tereza Kubíčková